NSi si želi zdravstvo in gospodarstvo

SMC bo predvidoma danes od strank, s katerimi se pogaja za oblikovanje vlade, prejela pripombe na svoj osnutek koalicijske pogodbe. Pogajanja za skupno mizo bodo stekla v drugi polovici tedna. NSi je svoje izhodišča včeraj že predstavila javnosti.

 NSi bo v pogajanjih za vstop v koalicijo vztrajala pri reformah, poudarjata Lojze Peterle in Ljudmila Novak  Foto: STA
NSi bo v pogajanjih za vstop v koalicijo vztrajala pri reformah, poudarjata Lojze Peterle in Ljudmila Novak  Foto: STA

LJUBLJANA > Vključitev stranke NSi v vladno koalicijo je nujni pogoj, če želi Miro Cerar oblikovati mavrično vlado, a NSi svoj vstop pogojuje z zahtevo po konkretni koalicijski pogodbi, v kateri se bodo zlasti v gospodarskem delu zrcalile točke iz njenega programa.

Medtem ko bo Cerar poskušal sestaviti koalicijo, naj bi se poslanci, vsaj tisti, ki so člani mandatno-volilne komisije (MVK), ta teden že ukvarjali s poslanskim mandatom Janeza Janše. Pri čimprejšnji seji MVK vztrajajo v ZaAB.

“Izogniti se moramo mačkom v žaklju,” je zahtevo po vsebinsko zelo konkretni koalicijski pogodbi, ubesedil evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle. NSi za sodelovanje v vladi zahteva, da mora ta vlada izvesti reforme na področju sodstva, zdravstva, pokojninskega sistema, trga dela. Od ministrskih resorjev jih najbolj zanimata gospodarski in zdravstveni, saj so se tema dvema področjema v svojem programu zelo temeljito posvetili. Od nove koalicije zahtevajo tudi ureditev odnosa do žrtev povojnih pobojev. Pri tem gre za civilizacijsko in ne ideološko vprašanje, poudarja predsednica NSi Ljudmila Novak. Pričakujejo še, da koalicija družinskega zakonika in zakona o verski svobodi ne bo dotikala, saj da so pred Slovenijo ta hip zahtevnejše naloge.

NSi bo o morebitnem vstopu v koalicijo odločala na svetu stranke, predvidoma po 20. avgustu, napoveduje Novakova, ki je včeraj, ko je njena stranka obeležila 14. obletnico delovanja, povedala, da so v NSi mnenja o tem, ali naj vstopijo v koalicijo, deljena. Zlasti novi volilci in gospodarstveniki jih spodbujajo, naj gredo v vlado, saj da Slovenija potrebuje program NSi, medtem ko je med starim članstvom precej skepse.

Evroposlanci Milan Zver (SDS), Alojz Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS), Romana Tomc (SDS) in Patricija Šulin (SDS), člani Evropske ljudske stranke (EPP), so bodočemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP) napisali, da so nezadovoljni z listo treh komisarskih kandidatov, ki jo je v Bruselj poslala odhajajoča slovenska vlada. Med drugim so zapisali, da so predlagani kandidati “večinoma evroskeptični kandidati". Slovenski kandidati so Alenka Bratušek, Karl Erjavec in Tanja Fajon.

Karl Erjavec je svoja izhodišča za vstop v koalicijo precej zaostril že konec minulega tedna, ko je s pojasnilom, da so okviri koalicije še premalo znani, odpovedal kandidaturo za predsednika DZ. Desus zahteva, da koalicijska pogodba določa regres za vse upokojence in se zaveže k usklajevanju pokojnin ob dvoodstotni gospodarski rasti. SD od Cerarja pričakuje, da bo v koalicijsko pogodbo vključil socialne elemente njihovega programa. V stranki ZaAB so že po prvih sestankih s Cerarjem izpostavili, da bi moralo biti v osnutku koalicijske pogodbe več povedanega o konsolidaciji javnih financ in zagonu gospodarstva.

Konec tedna naj bi stekla tudi posvetovanja predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin o tem, koga naj Pahor predlaga za mandatarja. Po ustanovni seji DZ imajo poslanske skupine do petka čas, da se formalno ustanovijo in določijo svoje vodje. To so do včeraj naredile štiri poslanske skupine: SMC, SD, NSi in ZaAB. JANA KREBELJ


Najbolj brano