NLB v polletju s 34 milijoni čistega dobička

Skupina Nove Ljubljanske banke (NLB) je v prvem polletju ustvarila 34 milijonov evrov čistega dobička, dobiček matične banke pa je dosegel 35,8 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenega polletnega poslovnega poročila največje slovenske banke. NLB je ob močnem upadu oslabitev in rezervacij občutno zvišala prihodke in znižala stroške.

Skupina Nove Ljubljanske banke (NLB) je v prvem polletju ustvarila 34 milijonov evrov čistega dobička Foto: STA
Skupina Nove Ljubljanske banke (NLB) je v prvem polletju ustvarila 34 milijonov evrov čistega dobička Foto: STA

LJUBLJANA > Poslovanje banke v 100-odstotni državni lasti je tako bistveno boljše kot v enakem obdobju lani. Skupina NLB je namreč v lanskem prvem polletju pridelala 91,2 milijona evrov čiste izgube, matična banka pa 85,8 milijona evrov negativnega poslovnega izida po davkih.

Čisti obrestni prihodki na ravni skupine so bili s 162,3 milijona evrov za 21,5 odstotka višji kot v enakem lanskem obdobju, na ravni NLB pa so prihodke iz lanskega prvega šestmesečja presegli za 35 odstotkov in znašali 114,3 milijona evrov.

Čisti neobrestni prihodki pa so na ravni skupine znašali 88,6 milijona evrov (+34,6 odstotka), na ravni matične banke pa 70,9 milijona evrov (+32,6 odstotka).

Stroške je banka v okviru programa preobrazbe in prestrukturiranja znižala za 5,9 odstotka na 96,7 milijona evrov, na ravni skupine pa so bili nižji za 7,2 odstotka in so dosegli 150,2 milijona evrov.

K boljšemu rezultatu so pomagali tudi občutno nižji stroški oslabitev in rezervacij. Ti so na ravni skupine strmoglavili za 54,5 odstotka na 66 milijonov evrov, na ravni NLB pa za 59,4 odstotka na 53,4 milijona evrov.

V upravi NLB, ki prav zdaj rezultate predstavlja na novinarski konferenci, pravijo, da je poslovanje banke v prvih šestih mesecih nad načrti, a so nanj vplivali tudi nekateri pozitivni učinki, za katere ni nujno, da se bodo v drugi polovici leta ponovili.

Ob pričakovanih višjih stroških, povezanih s prestrukturiranjem, in prilagoditvi oslabitev in rezervacij, pa NLB ostaja pri napovedih "solidnega rezultata" ob koncu leta.

STA


Najbolj brano