NLB po devetih mesecih s 50 milijoni evrov dobička

Nova Ljubljanska banka (NLB) je v devetih mesecih ustvarila 50,3 milijona evrov dobička po davkih, potem ko je v enakem obdobju lani poročala o 224,1 milijona evrov izgube. Čisti dobiček skupine NLB se je v devetmesečju ustavil pri 47,9 milijona evrov, potem ko je v enakem lanskem obdobju izguba znašala 293,5 milijona evrov.

 Foto: Mara Sossi
Foto: Mara Sossi

LJUBLJANA > K izboljšanju rezultatov je po eni strani prispeval upad stroškov rezervacij in oslabitev po prenosu dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ob koncu lanskega leta.

Oslabitve in rezervacije so bile na ravni matične banke v devetmesečju s 84,8 milijona evrov za 68 odstotkov nižje kot v lanskih devetih mesecih. Na ravni skupine so v medletni primerjavi upadle prav tako za 68 odstotkov na 108,7 milijona evrov.

A tudi rezultat pred oslabitvami in rezervacijami je bil glede na lansko devetmesečje občutno boljši. Na ravni matične banke je znašal 134,5 milijona evrov, kar je 166 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na ravni skupine pa je bil s 158,3 milijona evrov v medletni primerjavi višji za 165 odstotkov.

V NLB so v danes objavljenem devetmesečnem poslovnem poročilu navedli tudi rezultat pred oslabitvami in rezervacijami brez upoštevanja enkratnih prihodkov in stroškov prestrukturiranja. Ta je bil na ravni skupine s 134,1 milijona evrov za 83 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani.

To izboljšanje je po navedbah vodstva banke moč pripisati izboljšanju prihodkov, znižanju stroškov in uspešno izpeljanim ukrepom za državno pomoč banki, tako v obliki dokapitalizacije kot v obliki prenosa dela slabih terjatev na DUTB.

Skupni prihodki skupine NLB so bili v devetih mesecih s 382,9 milijona evrov za 26 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani, na ravni matične banke pa so v medletni primerjavi narasli za 35 odstotkov na 278,6 milijona evrov.

Stroški na ravni skupine NLB so bili z 224,7 milijona evrov za osem odstotkov nižji kot v lanskem devetmesečju. Na ravni matične banke pa so se v medletni primerjavi zmanjšali za sedem odstotkov na 144,1 milijona evrov.

STA


Najbolj brano