NLB in NKBM ne dajeta kreditov zaradi zavez Evropi?

Največji slovenski banki v državni lasti NLB in NKBM ne dajeta kreditov, ker se je Slovenija konec leta 2013 zavezala, da bo do leta 2017 zaprla 22 od približno 80 poslovalnic banke NKBM, da bo bilančno vsoto NKBM in NLB zmanjšala za tretjino in da bo korenito omejila njuno kreditiranje gospodarstva, piše današnja Mladina.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Po Mladininih podatkih naj bi se Slovenija zavezala, da bosta NLB in NKBM - pri čemer ima NKBM že okrog 27 odstotkov prvovrstnega kapitala, medtem ko je povprečje v Evropi nekaj več kot 10 odstotkov - v letu 2014 podeljevali nove kredite gospodarstvu le, če bosta dosegli, da bodo pri konkretnih kreditih zaslužili donos, ki bo višji od sedem odstotkov na letni ravni.

Poleg tega naj bi banki letos lahko kredite podeljevali le, če donos dosega vsaj osem odstotkov, prihodnje leto le, če bo donos dosegel devet odstotkov in leta 2017 deset odstotkov.

Takšna zaveza pomeni, da sta banki na trgu popolnoma nekonkurenčni. “Druge banke namreč zdaj podeljujejo kredite po obrestnih merah, ki so v povprečju nižje od dveh odstotkov. To pomeni, da je evropska komisija obe državni banki, NKBM in NLB, dejansko 'obsodila na smrt', kot nam je povedal eden od virov,” piše Mladina.

Ostale konkretne zaveze, ki sta jih morali sprejeti NKBM in NLB, sicer ostajajo skrivnost. V objavljeni odločbi evropske komisije iz konca leta 2013 s številkama SA.33229 (2012/C) in SA.35709 (2013/N) na 50 straneh, ki sta izvor obvez, so prekrite.

To je še en primer, ki ponazarja, kako absurdna je aktualna slovenska privatizacija. Kaže na razhajanje med javno ponavljanimi floskulami in dejanskimi razlogi za razprodajo, piše.

Pri prodaji Telekoma Slovenije pa je šlo celo tako daleč, da so “neimenovani viri” iz Evropske komisije za RTV Slovenija trdili, da so “priporočila državam, ki jih predlaga komisija in sprejmejo države članice, pravno zavezujoča in komisija mora kot varuh pogodb zagotoviti njihovo izvajanje”.

Ta teden je bil pri nas podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis. Ki pa je na vprašanje novinarke STA Petre Miklavc o statusu teh priporočil odgovoril, tako Mladina, kar je očitno: “To so priporočila, niso ukazi ... Ne nazadnje ni komisija tista, ampak članice same morajo izboljšati svoja gospodarstva, mi poskušamo pomagati v tem procesu.”

STA


Najbolj brano