NLB: Medja ni dal nikakršnih zagotovil glede delovnih mest

V NLB v odzivu na očitke zveze svobodnih sindikatov, da je predsednik uprave banke Janko Medja lagal glede zavez o ohranitvi delovnih mest v pogodbi o prodaji Mercatorja Agrokorju, poudarjajo, da Medja ni nikdar nikomur, niti ustno niti pisno, dal nikakršnih zagotovil, povezanih z ohranitvijo delovnih mest v Mercatorju po prodaji Agrokorju.

Predsednik uprave NLB Janko Medja Foto: STA
Predsednik uprave NLB Janko Medja Foto: STA

LJUBLJANA > Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je včeraj Medji ter premierki, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek poslala javni poziv glede prodaje Mercatorja, v katerem med drugim Medjo pozivajo k takojšnjemu odstopu. Prepričani so, da je lagal glede zavez o ohranitvi delovnih mest v pogodbi o prodaji. V ZSSS so spomnili, da je Bratuškova pred dnevi dejala, da je na sestanku z Medjo dobila zagotovila, da NLB ne bo financirala prevzema največjega slovenskega trgovca in da je v pogodbi zaveza, da se število zaposlenih ne bo dodatno znižalo. Nove informacije pa po njihovih navedbah kažejo, da temu ni tako.

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je ob današnjem obisku v Vipavi še enkrat poudarila, da je bil Mercator prodan leta 2005 pod mizo, vse kar je lahko naredila, je bila le zaveza, da so delavci v Mercatorju zaščiteni pred odpuščanjem. To zavezo je Bratuškova dobila v poročilu Slovenskega državnega holdinga, je pojasnila. "Skladno s pogoji dogovora se številne zaveze Agrokorja nanašajo tudi na Mercatorjeve zaposlene in vključujejo ohranjanje obstoječega dogovora s sindikati. Predvidene sinergije združene skupine ne temeljijo na odpuščanju zaposlenih družbe poslovnega sistema Mercator, ki bi presegalo že napovedane ukrepe trenutne uprave družbe," je poročilo povzela Bratuškova. Po njenem mnenju to, kar je dogovorjeno s sindikati v Mercatorju, velja tudi za novega lastnika. "To je zaveza, ki sem jo dobila, in v kolikor to, kar tukaj piše, ne bo spoštovano, bomo takoj in ostro ukrepali. Seveda pa je treba ne glede na to, kaj se je sedaj zgodilo, razmišljati o prihodnosti in lahko rečem, da sama ne bom nikoli dovolila, da se izkorišča slovenske delavce," je še dejala. Glede na trditve predsednika uprave NLB Janka Medje pa je Bratuškova še enkrat poudarila, da je zapisano v poročilu Slovenskega državnega holdinga pravzaprav poročilo Medje: "To niso moje besede, to je papir, ki sem ga kot predsednica vlade dobila od Slovenskega državnega holdinga, podatki pa so tudi od NLB."

V NLB so spomnili, da tako kot katerakoli druga članica prodajnega konzorcija Mercatorja niso sprejeli in ne morejo sprejeti nikakršnih zavez do zaščite delovnih mest v Mercatorju, saj ne morejo vplivati na politiko upravljanja z zaposlenimi v drugem podjetju.

Zato ZSSS in njenega predsednika Dušana Semoliča pozivajo, naj nemudoma prekliče svoja "površna ter popolnoma napačna sklepanja, ob tem pa zatrjevanja o laganju predsednika uprave NLB, in nestrokovne očitke o domnevnem škodovanju s tem, ko je NLB kot članica konzorcija prodajalcev prodala lastniški delež v Mercatorju". Prav tako pričakujejo opravičilo.

Semoliču dodatno predlagajo, naj v prihodnosti dejstva v zvezi z izjavami Medje "predhodno korektno preveri, preden javno razširja neutemeljene obtožbe in očitke, ter škoduje organizaciji in delavcem, ki jih zastopa, z nestrokovnostjo in površnostjo". Kot navajajo v banki, tega Semolič niti nihče iz ZSSS pri NLB ni preveril.

Iz NLB ponovno sporočajo, da predvideni učinki sinergij med podjetjema ob morebitnem nakupu ne temeljijo na odpuščanju Mercatorjevih zaposlenih, ki bi presegalo že napovedane ukrepe uprave družbe. Prav tako je NLB pojasnila, da pogodba vsebuje zavezo kupca, da Mercator določen čas ohrani obstoječe dogovore s sindikatom. "Predsednik uprave NLB je podal zgolj in samo te, že javnosti dostopne informacije, popolnoma resnicoljubno in pošteno," trdijo v banki. Ob tem izpostavljajo, da je moč zaveze v kupoprodajni pogodbi tudi neposredno preveriti v sami pogodbi, ki je dostopna v javnih bazah podatkov.

STA


Najbolj brano