NKBM ni več državna banka

Ameriški sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj sta danes nakazala 250 milijonov evrov kupnine za NKBM ter tako uradno postala lastnika danes tretje največje slovenske banke. Danes sta že imenovala tudi svoje nadzornike, menjave uprave pa nista napovedala.

Poslovalnica NKBM v Novi Gorici; tu je bil v preteklosti sedež  
Komercialne banke Nova Gorica, s pripojitvijo te banke  1. 
januarja 1995 pa je NKBM postala druga največja državna 
banka.  Foto: Leo Caharija
Poslovalnica NKBM v Novi Gorici; tu je bil v preteklosti sedež Komercialne banke Nova Gorica, s pripojitvijo te banke 1. januarja 1995 pa je NKBM postala druga največja državna banka.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Kot novi lastniki se skupaj z EBRD veselimo prevzeti vodilno vlogo pri prihodnji rasti in razvoju banke, tako da bo postala nacionalni in regionalni šampion,” je danes, potem ko so izpeljali še zadnji korak v postopku nakupa NKBM, povedal Gernot Lohr iz Apollo Global Management. V prihodnjih petih letih želijo doseči četrtinski delež na slovenskem trgu ter postati največja ali druga največja banka v Sloveniji.

Lohr sicer na vrsto novinarskih vprašanj v Mariboru ni odgovoril jasno, je pa dejal, da menjava nadzornega sveta ne pomeni tudi menjave uprave v banki, saj sta sedanja člana uprave svoje delo v zahtevnem obdobju opravila dobro. Ker pa je dela za le dva človeka preveč, bodo v bližnji prihodnosti upravo okrepili.

Predsednik uprave NKBM Robert Senica je poudaril, da so učinki konsolidacije in preoblikovanja, ki sta v banki potekala zadnja tri leta, že vidni. “Banka je spet dobičkonosna, povečala je obseg kreditiranja in varčevanja.”

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Marko Jazbec je zadovoljen, da je NKBM dobila ugledna, odgovorna in izkušena mednarodna investitorja, ki sta sposobna zagotoviti razvoj banke ter podpreti slovensko gospodarstvo. “To je pomemben signal mednarodnim investitorjem in slovenski javnosti, da se je Slovenija smelo in profesionalno lotila privatizacije bank,” je dejal.

Ne Lohr ne Jazbec pa nista želela izdati, kakšen je dogovor glede morebitnega plačila odškodnin iztisnjenim malim delničarjem, če bi tako odločilo sodišče. Kot sta dejala, je to del medsebojnega pogodbenega dogovora, ki ga javnosti ne želijo razkriti.

Slovenski državni holding, ki je prodajne postopke za NKBM začel leta 2014, je pogodbo o prodaji banke s skladom Apollo in EBRD podpisal sredi lanskega leta pod odložnimi pogoji. Med njimi je bil najtrši oreh prodaja srbske KBM banke, ki je NKBM uspela sredi aprila. Dovoljenje bančnega regulatorja pa sta kupca dobila sredi marca.

Apollo je novinec na slovenskem trgu, medtem ko je EBRD v preteklosti že vstopala v slovenska podjetja in finančne institucije. Kupca sta za potrebe prevzema ustanovila podjetje Biser Bidco s sedežem v Luksemburgu, medtem pa je Apollo navzočnost na slovenskem trgu okrepil še z nakupom prej avstrijske Raiffeisen banke. Ob tem je napovedal nadaljnjo širitev. STA


Najbolj brano