Mramor zelo oster do Grčije

Finančni minister Dušan Mramor je bil danes ob prihodu na sestanek evroskupine zelo oster do Grčije. Slovenija bo vztrajala, da Grčija poravna svoje obveznosti in nadaljuje reforme, je poudaril.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

BRUSELJ > Dušan Mramor je novi grški vladi tudi očital, da je v iskanju kompromisa “šla samo do nekaj velikih držav, Slovenijo pa je enostavno obšla”.

Slovenija je bila v težavnih letih Grčije, za katera je bila precej kriva Grčija sama, med državami, ki so ji izkazale največ solidarnosti, je najprej poudaril Mramor v izjavi ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra v Bruslju, ki bodo danes znova poskušali doseči kompromis o finančni pomoči Grčiji po izteku sedanjega programa konec meseca.

Mramor: Slovenija bo vztrajala, da Grčija ndaljuje program prestrukturiranja

Ob tem je spomnil, da je Slovenija po deležu bruto domačega proizvoda (BDP) med državami, ki so najbolj izpostavljene do Grčije; na tretjem mestu za Portugalsko in Ciprom. “Do Grčije smo izpostavljeni z 2,7 odstotka BDP, in to v letu po tem, ko smo imeli osemodstotni padec BDP, ko smo morali zniževati plače in varčevati na vseh področjih,” je izpostavil.

Zato Slovenija po njegovih besedah vztraja, da mora Grčija nadaljevati programe prestrukturiranja ter naprej izpolnjevati vse svoje obveznosti, ki jih ima tako do Slovenije kot do mednarodnih institucij.

Mramor oporeka tudi stališču, da je Grčija prezadolžena, da bi lahko dolgoročno to vprašanje ustrezno obravnavala v okviru svojega gospodarstva. “To ne drži. Slovenija, ki ima pol toliko zadolžitve kot Grčija, ima skoraj toliko, nekoliko manj obremenitve z obrestmi v BDP in s tega vidika je grški dolg prav tako vzdržen kot slovenski dolg,” je dejal Mramor.

“Seveda si želimo dogovora”

“Zato bomo vztrajali pri tem, da Grčija poravna svoje obveznosti in nadaljuje strukturne reforme,” je dejal in dodal, da bo vztrajal pri takšnem kompromisu, ki bo vključeval določena zagotovila, da bo Grčija sposobna odplačevati svoje obveznosti.

“Seveda si želimo dogovora, da bi ohladil mednarodne finančne trge in nervozo,” je še dejal slovenski minister ter dodal, da bodo iskali kompromis v takšnem programu, ki bi ga Grčija razumela kot učinkovitega in ki bi bil sprejemljiv tudi za vse druge članice območja evra.

Izhodišče za razpravo evroskupine bo primerjalna analiza obstoječega programa pomoči za Grčijo in predlogov nove grške vlade, ki so jo v minulih dneh opravili strokovnjaki Grčije in Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Predstavniki Grčije so šli le do nekaj velikih držav

Grčija je v minulih dneh govorila, da želi zamenjati 30 odstotkov sedanjega programa, a na tehničnih pogovorih pred sestankom ministrov se je pokazalo, da je razkorak precej večji. “Govorilo se je, da je ta razkorak približno 30-odstoten, po prvih informacijah, ki sem jih dobil, je precej večji,” je dejal Mramor.

“Pri takšni izpostavljenosti, kot jo ima Slovenija do Grčije, pri takšni solidarnosti, kot smo jo nudili, je Grčija sporočila, da namerava povečevati pokojnine, poviševati plače, zaposlovati v javnem sektorju in zahtevati dodatno zmanjševanje obveznosti do Slovenije, medtem ko v Sloveniji znižujemo plače in varčujemo na vseh področjih,” je položaj orisal Mramor.

Minister pa ni kritičen le do vsebine predlogov nove grške vlade, temveč tudi do njihovega načina komuniciranja. “Od Grčije bi pričakoval pošteno držo, da bi vsaj komunicirali z našo vlado, vsaj preko veleposlaništva. A Grčija je šla samo do nekaj velikih držav, Slovenijo pa je enostavno obšla,” je sklenil Mramor.

STA


Najbolj brano