Mramor po široki podpori fiskalnemu pravilu pričakuje odlično končno različico

Finančni minister Dušan Mramor priznava, da tako široke podpore izvedbenemu zakonu o fiskalnem pravilu v DZ danes ni pričakoval. Kot je dejal, se je čutila odgovornost politike, da zakon sprejme, pa tudi presoja, da je tak vsebinsko najprimernejši za Slovenijo. V prihodnje pričakuje dograditev zakona v odlično končno različico.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Potem ko so poslanci danes s kar 79 glasovi za prižgali zeleno luč nadaljnji obravnavi predloga zakona o izvedbi fiskalnega pravila, je minister Dušan Mramor zagotovil, da si bodo tudi v nadaljevanju prizadevali ohraniti širok konsenz.

Prizadevali si bodo oblikovati takšno obliko zakona, ki bo sprejemljiva za kar največ poslancev. Danes so predlogu sicer podporo odpovedali le v ZL.

Sprejem zakona je po ministrovih besedah ključen za Slovenijo, saj smo zadnja od držav v evroobmočju, ki še ni v celoti sprejela fiskalnega pravila. Sedaj predvidena ureditev je po Mramorjevem prepričanju za Slovenijo daleč najbolj primerna.

Minister priznava, da v prvem branju ni pričakoval tako široke podpore poslancev. Dodal je, da je bilo sodelovanje z vsemi poslanskimi skupinami zelo konstruktivno in da se je čutila odgovornost politike.

V razpravi je bilo sicer slišati še dodatne predloge za dopolnitev zakona. Med drugim je NSi predlagala, da bi za primer konjukture v veljavo vstopila tako imenovana švicarska formula.

Po ministrovih besedah je bilo iz splošne razprave razvidno, na katerih področjih bi želele posamezne poslanske skupine zakon še dodelati. “Določena področja so zagotovo zanimiva in verjetno so bili argumenti tudi razmeroma dobri,” je poudaril Mramor. Na tistih področjih bodo tako po njegovih besedah zagotovo poskušali najti najboljšo možno vsebino.

Izvedbeni zakon bo omogočil izvajanje fiskalnega pravila, po katerem morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno najmanj uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. To pravilo je Slovenija zapisala v ustavo maja 2013, doslej pa še ni sprejela tudi izvedbenega zakona, kar bi sicer morala storiti že do novembra 2013.

STA


Najbolj brano