Mramor in Križanič vlagala v luksemburški sklad

Med vlagatelji v luksemburški sklad tveganega kapitala P & S East Growth sta tudi finančni minister Dušan Mramor in poslanec SD Franc Križanič, je danes poročal časnik Dnevnik.

Med vlagatelji v luksemburški sklad tveganega kapitala P & S East Growth sta tudi finančni minister Dušan Mramor in poslanec SD Franc Križanič, je danes poročal časnik Dnevnik. Foto: STA
Med vlagatelji v luksemburški sklad tveganega kapitala P & S East Growth sta tudi finančni minister Dušan Mramor in poslanec SD Franc Križanič, je danes poročal časnik Dnevnik. Foto: STA

LJUBLJANA > Oba sta v sklad vložila del svojih prihrankov in poudarjata, da bi davke plačala v Sloveniji. Predsednik vlade Miro Cerar je komentar prepustil funkcionarjema.

Mramorjev vložek v luksemburški sklad po pisanju časnika odpira vprašanje konflikta interesov - ker je vlada pred dnevi napovedala vojno odtekanju denarja v davčne oaze in ustanovila medresorsko delovno skupino, ki jo vodi minister za pravosodje Goran Klemenčič, v njej pa so tudi predstavniki finančnega ministrstva, in ker družba P & S Capital (ki je tako kot P & S East Growth v lasti Deana Mikoliča) poslovno sodeluje z državnima bankama NLB in Abanko.

Mikolič vložil 20.850 evrov svojih prihrankov

Z ministrstva za finance so danes sporočili, da ni minister Mramor nikoli poslovno sodeloval z Mikoličem in njegovim podjetjem P & S Capital oziroma P & S Consulting in ni imel nobene funkcije v P & S East Growth. V vseh svojih dosedanjih poročilih protikorupcijski komisiji je navedel, da je v sklad P & S East Growth vložil del svojih prihrankov.

Ministrstvo ob tem navaja, da so dohodki iz naslova investicijskih skladov v Luksemburgu po načelu svetovnega dohodka obdavčeni v Sloveniji, “kar je bil ukrep, ki ga je Mramor uvedel v prvem mandatu”.

Križanič, sicer finančni minister v mandatu vlade Boruta Pahorja, je sporočil, da je na začetku leta 2007 v sklad tveganega kapitala Demifin, ki ga je organiziral njegov znanec Dean Mikolič, vložil 20.850 evrov svojih prihrankov. “V tem obdobju smo spremenili način vlaganja družinskih prihrankov tako, da jih nismo več vezali v banke, ampak smo jih plasirali v različne sklade. Investicija v Demifin je bila del teh prihrankov,” pravi Križanič.

Po navedbah časnika so edina naložba Demifina delnice sklada P & S East Growth in Križanič se je kot edini med ostalimi delničarji poleg Mikoliča udeležil zadnje skupščine. Časnik je spomnil na Križaničeve besede iz leta 2012, da se “denar, ki ga imamo na voljo, steka v davčne oaze, zato ga je treba 'uloviti' in zadržati v Sloveniji”.

Križanič: Tveganje je bilo sprejemljivo

Sklad Demifin je bil ustanovljen za investiranje v rastoč trg vzhodnega Balkana (Bolgarija, Romunija) in v perspektivne panoge (farmacija, informatika, telemarketing ...), navaja Križanič in dodaja, da je Mikolič “izkušen menedžer” in da je bilo tveganje “sprejemljivo”. Po predvidevanjih je imel sklad življenjsko dobo štirih let, zaradi krize pa je bila ta doba podaljšana do leta 2015, dodaja nekdanji minister.

“V obdobju vstopa v sklad nisem bil pozoren na sedež sklada, pač pa na trg, kamor bo sklad investiral, in seveda sem pričakoval, da se bodo morebitni dohodki stekali v Slovenijo. Tu bi tudi plačal dohodnino na te dohodke,” navaja v odzivu in dodaja, da se je “po lansiranju domnevne 'afere' pri Deanu Mikoliču danes pozanimal, zakaj je sklad registriran v Luksemburgu”. “Seznanil me je, da je pričakoval soinvestitorje iz tujine, za katere je mesto registracije sklada pomembno,” je zapisal Križanič.

Cerar odgovor prepušča Mramorju in Križaniču

Premier Miro Cerar je danes ob robu podelitve priznanj najvplivnejšim pravnikom v letu 2014 po izboru družbe IUS Software v Ljubljani povedal, da komentar in odgovor prepušča Mramorju in Križaniču. “Prepričan sem, da se bo, kar zadeva oba funkcionarja, izkazalo, da verjetno takšna informacija ni popolna. Domnevam, da bosta zadevo pojasnila na zadovoljiv način, in ne dvomim, da to ne bo vplivalo na njuno funkcijo,” je dejal Cerar.

“Počakajmo, kaj bosta sama povedala. Se bom pa seveda sam pogovoril z ministrom Mramorjem, da mi pojasni svoj pogled na to zadevo, da vidimo, kaj sploh na tem drži ali kaj ne,” je dodal predsednik vlade.

Sklad P & S East Growth bo šel prihodnje leto v likvidacijo, vlagatelji pa so prek Demifina vanj skupno vložili približno 700.000 evrov, navaja časnik.

STA


Najbolj brano