Mramor bo skupščini predlagal Nybergovo razrešitev

Minister za finance Dušan Mramor je danes v izjavi novinarjem dejal, da je izgubil zaupanje v predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, zato bo skupščini predlagal njegovo razrešitev.

Minister za finance Dušan  Mramor bo skupščini predlagal  
razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB Larsa 
Nyberga.   Foto: STA
Minister za finance Dušan Mramor bo skupščini predlagal razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Izgubil sem zaupanje v glavnega neizvršnega direktorja DUTB, ker me je s svojimi informacijami zavajal, ker so bili dogodki drugačni, kot jih je navajal, zamolčano mi je bilo tudi plačilo za nazaj,” je izgubo zaupanja v Larsa Nyberga pojasnil Dušan Mramor.

Mramor je spomnil na marca letos sprejeto novo politiko prejemkov DUTB, ki je bistveno znižala plače vodilnih, torej izvršnih in neizvršnih direktorjev. Po uvedbi nove politike prejemkov je minister zahteval spremembo pogodb in, kot je dejal, dobil zagotovilo, da bo to narejeno.

Pogodb in plačil niso popolnoma uskladili z novo politiko prejemkov

Po prvem preverjanju je Mramor ugotovil, da pogodbe niso v popolnosti usklajene z novo politiko prejemkov, čeprav je s strani DUTB dobil zagotovilo, da so zadeve uredili z aneksi. Minister je zatem še dvakrat zahteval spremembe osnovnih pogodb in ko te še vedno niso bile sprejete in podpisane v skladu z novo politiko prejemkov, znova posredoval in dobil enako zagotovilo.

Mramor je nato od DUTB zahteval podatke, jih preučil in ugotovil, da plačila niso skladna z novo politiko prejemkov DUTB. Zato bo zdaj zahteval razrešitev Nyberga, ki je kot predsednik upravnega odbora DUTB zadolžen za sklepanje pogodb.

V upravnem odboru medtem ostajajo trije neizvršni direktorji, ki jih je vlada imenovala marca letos - Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik. “Za zdaj bodo v odboru trije člani, ki bodo med sabo izbrali svojega predsednika,” je dejal Mramor. Vladi pa bodo v najkrajšem možnem času predlagali imenovanje novega neizvršnega direktorja, je napovedal.

Po pogodbah neizvršnim direktorjem DUTB ne pripadajo odpravnine

Glede odpravnin je minister povedal, da po pogodbah, ki jih je videl, te neizvršnim direktorjem DUTB ne pripadajo. “Je pa to relevantno vprašanje, saj so pravico do odpravnine predvidevale prvotne pogodbe, čeprav je takrat veljavna politika prejemkov ni določala. Zato sem že pred marcem zahteval uskladitev, ki se je izvedla,” je dejal.

Pred politiko je novo usklajevanje glede DUTB. Vlada je namreč pripravila predlog novele zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank, ki je v parlamentarnem postopku. Kot je spomnil Mramor, DUTB in Slovenski državni holding nista v sistemu politike plač javnega sektorja in zanju omejitve plač iz t. i. Lahovnikovega zakona ne veljajo.

“Za njiju veljajo posebna pravila, ki jih vlada ureja s politiko prejemkov in takšna zdaj ostajajo. A v parlamentarnem postopku je predlog zakona v usklajevanju in o tem se bomo pogovarjali,” je napovedal minister.

Nyberg: Vodilni v DUTB vseskozi prejemali plače skladno s pogodbami

Nyberg je v četrtek zatrdil, da so vodilni v DUTB vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami. Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj. Od uvedbe nove politike prejemkov pa nihče od vodilnih v DUTB ne prejema več nagrade.

Vprašanje prejemkov vodilnih v DUTB je v središču zanimanja znova pristalo po objavi porevizijskega poročila računskega sodišča minuli teden, ki je ugotovilo, da so popravljalni ukrepi glede vzpostavitve in delovanja DUTB večinoma le delno zadovoljivi. V DZ se tako v sredo obeta seja pristojnih delovnih teles in nato še izredna seja DZ.

STA


Najbolj brano