Mramor: Vlada letos še ne bo predlagala davčnih sprememb

Odzivi na osnutke treh davčnih zakonov, ki so bili do konca prejšnjega tedna v javni obravnavi, so bili razmeroma negativni. Vlada se je zato odločila, da letos še ne bo predlagala davčnih sprememb, je danes povedal finančni minister Dušan Mramor.

Finančni minister Dušan Mramor Foto: STA
Finančni minister Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Finančno ministrstvo je osnutke davčnih zakonov, s katerimi bi bila izplačila dohodkov delavcem za uspešnost deležna ugodnejše davčne obravnave, a bi se po drugi strani zmanjšale nekatere olajšave, dalo v javno obravnavo 10. novembra. Rok za pripombe javnosti se je iztekel v petek.

“Vsi odzivi so bili razmeroma negativni,” je danes povedal Dušan Mramor. Pojasnil je, da si praktično vsi želijo ohranitev olajšav, sindikati pa tudi zelo nasprotujejo predlaganemu nagrajevanju uspešnosti, saj v tem primeru ne bi bilo dvostranskih dogovorov med delodajalci in zaposlenimi.

Največ pripomb se je nanašalo na predlagane spremembe pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Po predlogu naj bi se namreč stopnja davka za dobičke iz kapitala nič več postopno zniževala, pač pa bi ves čas imetništva ostala pri 25 odstotkih.

Sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov ne bo, je obljubil Mramor. “Glede ostalih sprememb pa smo se odločili, da jih letos še ne bomo predlagali, ampak si bomo vzeli čas in iskali rešitve, ki bi bile sprejemljive tudi za gospodarstvo,” je povedal. “Če jih bomo našli, jih bomo našli, če ne, jih pač ne bo,” je dodal.

Mramor, ki je bil gost na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije, je zatrdil, da so sporne predloge davčnih sprememb pripravili zaradi gospodarstva. A zbrane je opomnil, da javnofinančne konsolidacije, h kateri se je Slovenija zavezala do leta 2020, ni mogoče doseči le z zniževanjem davkov.

Zavrnil je očitke predsednika Združenja delodajalcev Slovenije Milana Lukića, da vlada ne spoštuje socialnega sporazuma. V socialnem sporazumu je zapisano, da se bo pri davčnih spremembah iskalo prestrukturiranje davkov. “To pomeni, da nekje zmanjšaš, drugje povišaš,” je dejal in ponovil, da prostora za nominalno zniževanje davkov ni.

STA


Najbolj brano