Mramor: Vzdušje je bolj spravljivo, čakamo na uradno prošnjo Grčije za pomoč

Vzdušje razprave na izrednem sestanku evroskupine je bilo z novim grškim finančnim ministrom Evklidom Cakalotosom drugačno, bolj spravljivo, sedaj čakajo na uradno prošnjo Grčije za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma, je danes v Bruslju povedal slovenski finančni minister Dušan Mramor.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

BRUSELJ > Čeprav novi grški finančni minister ni prinesel pričakovanih resnih in verodostojnih predlogov niti uradne prošnje za pomoč za nov program pomoči, je bil ton po navedbah Dušana Mramorja drugačen, boljši.

Kakšne so možnosti za dogovor, je po ministrovih navedbah trenutno zelo težko oceniti. “Pogovor je bistveno bolj spravljiv,” je dejal ter dodal, da je iz odgovorov in razlag novega grškega kolega razbrati voljo po spremembah.

Časa za dogovor je po Mramorjevih besedah zelo malo, razmere so izjemno zaostrene v Grčiji s finančnega vidika in z vidika bank ter na sploh zelo napete.

Uradno prošnjo naj bi Grčija posredovala še danes, morda že celo do drevišnjega srečanja vrha območja evra, je dejal minister in napovedal, da bo evroskupina v sredo o tej prošnji razpravljala na telekonferenci.

Slovenski minister je danes na sestanku zagovarjal stališče, da si v tem trenutku ne predstavlja, da bi Slovenija pristala na odpis oziroma prestrukturiranje dolgov, posebej zaradi nesorazmernega vložka, ki ga je dala kot pomoč Grčiji.

“Jasno sem dal vedeti, če bi se kdaj pogovarjali o kakršnem koli prestrukturiranju dolgov in s tem zmanjšanjem obveznosti Grčije do Slovenije, bi bilo to pogojevano,” je poudaril.

STA


Najbolj brano