Mramor: Primanjkljaj pod tremi odstotki BDP letos dosegljiv

Minister za finance Dušan Mramor ocenjuje, da je cilj o znižanju javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjem letu dosegljiv.

 Z leve: Dušan Mramor in Torbjörn Mansson  Foto: STA
Z leve: Dušan Mramor in Torbjörn Mansson  Foto: STA

LJUBLJANA > Podatki za prvih pet mesecev kažejo, da smo na dobri poti, je dejal na današnjem poslovnem zajtrku, ki ga je v Ljubljani pripravila Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji.

Dušan Mramor je spomnil, da je Slovenija v preteklosti zaostajala z reformami, nato pa je v minulih letih izvedla potrebne spremembe - spremenila je ustavo, izvedla pokojninsko reformo in reformo trga dela, ustanovila je Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH). Ko je vlada premierja Mira Cerarja lani prevzela oblast, je bilo ukrepanje v polnem zamahu, sami pa so nadaljevali delo.

Mramor: Leta 2016 bomo imeli manj prihodkov kot leta 2015

Osredotočili so se predvsem na javne finance in sprejeli rebalans proračuna, brez katerega bi imeli lani velik primanjkljaj, letos pa še večjega. “Podatki za prvih pet mesecev kažejo, da smo na dobri poti, da bo javnofinačni primanjkljaj letos nižji od treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). To je letos dosegljivo,” je zagotovil in izrazil pričakovanje, da bo gospodarska rast letos 2,4-odstotna.

A časa za počitek ni, opozarja Mramor. Prihodnje leto bo z vidika javnih financ namreč zelo težko. Kot je dejal, zaradi gospodarske rasti vsi pričakujejo, da bo vse v redu, da bomo imeli veliko proračunskih prihodkov in da bi se lahko sprostili ter več trošili. “A žal ni tako. Leta 2016 bomo imeli manj prihodkov kot leta 2015,” je opozoril.

Spomnil je, da je letošnje leto zadnje, ko lahko črpamo sredstva iz pretekle finančne perspektive EU, zaradi česar naj bi javne investicije letos narasle za 30 odstotkov, prihodnje leto pa pričakujejo prav tolikšen padec. Mramor je sicer optimističen in pričakuje, da bodo narasle zasebne investicije, vlada bo poskušala pomagati prek investicijskega sklada, ki ga snuje predsednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker, radi pa bi povečali tudi učinkovitost javnih investicij.

Slovenski podjetniški sektor je trenutno manj zadolžen od povprečja EU

Minister je ob tem spomnil, da slovenski podjetniški sektor ni več prezadolžen, kar je rezultat zelo uspešnega prestrukturiranja, delno na strani podjetij samih in deloma skozi pomoč vlade, DUTB in tudi SDH. “Slovenski podjetniški sektor je trenutno manj zadolžen od povprečja EU in območja evra,” je dejal minister.

“V povprečju smo v redu. Ampak v povprečju pomeni, da smo z eno roko globoko v zmrzovalniku, z eno pa v ognju,” je ponazoril. Pomembno se mu zdi, da vemo, v katerih sektorjih je bilo prestrukturiranje uspešno in v katerih zaostaja. V tej luči je znova spomnil, da je bil v velikih podjetjih ta proces zelo uspešen, v malih in srednjih podjetjih pa še ne, zato se je treba kolikor se da hitro posvetiti slednjim, tudi skozi inovativne mehanizme.

Zagotovil je tudi, da je vlada odločena izpeljati privatizacijo 15 podjetij s seznama za prodajo. V tem procesu se sicer pojavljajo nekatere ovire, a je minister spomnil, da je bilo nedavno denimo prodano Žito. Junija in julija bosta v DZ tudi strategija upravljanja državnega premoženja in klasifikacija naložb.

Mansson: Zdaj smo zelo profesionalna organizacija

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson pa je dejal, da so se na začetku veliko ukvarjali z vzpostavitvijo delovanja tako imenovane slabe banke, zdaj pa že aktivno upravljajo sredstva. “Zdaj smo zelo profesionalna organizacija. To nam je uspelo v zelo kratkem času,” je dejal in hkrati dodal, da to niti ni pomembno, če njihovo delovanje ne daje rezultatov. V kratkem pričakuje objavo poslovnih rezultatov DUTB. “Rezultati za 2014 bodo zelo dobri,” je napovedal.

Dotaknil se je tudi nedavne odločitve DUTB, da zaseže 99,05-odstotni delež finančne družbe Sava v njeni turistični družbi Sava Turizem. Sava je nato znova postala lastnica tega deleža, vendar pa z vrnjenimi delnicami, kot pravijo v DUTB, ne sme razpolagati.

Mansson je dejal, da je DUTB v tem primeru izpostavljena sektorju, ki ne deluje dobro, a ima velik potencial za izboljšanje in povečanje dodane vrednosti. “Mislim, da je naša obveza, da prevzamemo tu večjo odgovornost,” je dejal in dodal, da je treba počakati, kako se bodo stvari pravno izpeljale. “Moramo zagotoviti, da bo naš turistični sektor boljši od konkurence, sicer bodo šli gosti na Hrvaško. Moramo zmagati, ne le preživeti,” je sklenil.

STA


Najbolj brano