Mramor: Predlog Grčije je kolikor toliko konsistenten

Minister za finance Dušan Mramor ocenjuje, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč velik napredek glede na to, kar so imeli finančni ministri evrskih držav na mizi do sedaj.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > V izjavi pred sejo odbora DZ za finance in monetarno politiko Dušan Mramor vseeno ni želel napovedovati, kakšen bo končni rezultat.

Po ministrovih besedah gre za kolikor toliko konsistenten predlog, v katerem so ocenjeni tudi javnofinančni in drugi učinki. Zdaj je, tako Mramor, potrebno, da tri institucije (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad) predlog ocenijo. Zadnjo različico so namreč prejele šele v ponedeljek dopoldne.

Tri ustanove morajo tako ugotoviti, ali grški predlogi ustrezajo zahtevam mednarodnih upnikov. Če ne ustrezajo, morajo opredeliti, kje so razlike oziroma vrzeli. Na podlagi tega bo morala Grčija nato predloge dopolniti, je povedal Mramor.

Mramor trenutno težko reče, kakšen bo končni razplet pogajanj med Grčijo in javnimi upniki, a vseeno s previdnim optimizmom ugotavlja: “Je napredek, je neka luč, upam, na koncu tunela”.

Krizni vrh območja evra o Grčiji se je v ponedeljek ponoči v Bruslju končal s sporočilom, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč državi dobra podlaga in da je političnega preigravanja vendarle konec. A zdaj bo ključnih naslednjih 48 ur pogajanj institucij posojilodajalcev z Grčijo.

Potem ko so nove grške predloge že v ponedeljek pretresli tudi finančni ministri območja evra, naj bi z delom nadaljevali v sredo ali v četrtek zjutraj, politična razprava pa se bo nato odvila na vrhu EU v četrtek in petek v Bruslju.

STA


Najbolj brano