Mramor: Potrebno bo zmanjšati porabo

Koalicijski partnerji so se danes seznanili s smernicami za sestavo proračuna za prihodnje leto, prvi razrez ima na mizi tudi vlada. Finančni minister Dušan Mramor je partnerje opozoril, da so potrebna usklajevanja in zmanjšanje porabe. Na račun socialnih transferjev naj bi več denarja prejelo ministrstvo za delo, manj pa ministrstvo za finance.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Dušan Mramor je koalicijskim partnerjem predstavil izhodišča za integralni del proračuna in tisti del, ki se nanaša na denar EU ter slovensko udeležbo. Poudaril je, da je višina EU sredstev v Sloveniji nedokončna, je pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

O številkah v proračunskem razrezu se po njenih zagotovilih danes niti niso konkretno pogovarjali, saj gre le za začetni predlog, glede katerega bo treba iskati soglasje. Po prvih informacijah pa naj bi na račun socialnih transferjev več denarja prejelo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, manj pa ministrstvo za finance.

Cerar pozval ministre k potrpežljivemu intenzivnemu usklajevanju proračuna

Slednje je Mramor utemeljil predvsem s stabilizacijo javnih financ, tudi kot neposredno posledico zakona o fiskalnem pravilu oziroma njegove implementacije, pa tudi z zelo pozitivnimi in stabilnimi gospodarskimi gibanji, je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je po koalicijskem srečanju ocenil, da bodo na vseh področjih težave, vendar so nekatere že dogovorjene obveznosti, ki jih bo treba izpeljati. Tako je med drugim spomnil na usklajevanje pokojnin, ki ga Desus v prihodnjem letu pričakuje. Hud spopad v koaliciji ob zapiranju proračuna je že pred časom napovedal predsednik Desusa Karl Erjavec.

Jurša je danes ocenil, da velikih rezerv ni, da pa so rezerve v določenih delih javne uprave. Vseh zavez tako po njegovem mnenju ne bo moč izpeljati, zato bo potrebna selekcija in skrb za najranljivejše skupine.

Premier Miro Cerar je pred dnevi pozval ministrsko ekipo k potrpežljivemu in intenzivnemu usklajevanju proračuna za prihodnje leto, ki bo po njegovem mnenju fiskalno zelo težko. Po njegovih navedbah bo potreben velik napor, da bodo pripravili optimalen, vzdržen in tudi razvojno naravnan proračun.

Jurša: Mramor je bil zelo spravljiv

Kot danes pravi Jurša, je to način Cerarjevega dela. “Prav je, da tako deluje, saj ima v vladi kaj nekaj ministrov, ki želijo veliko vrečo, v kateri pa preprosto ni denarja in je treba biti racionalen,” je pojasnil vodja poslancev Desusa. Mramor pa je bil po njegovih ocenah danes “zelo spravljiv”.

Koalicija se je danes pogovarjala tudi o reševanju težav Grčije. Vladni predstavniki bodo v petek sodelovali na seji treh parlamentarnih odborov, ki bodo nadaljevali razpravo o Grčiji, ter predstavili dosedanje napredke in razmere pri reševanju grške krize, je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Vlada želi namreč ne le DZ seznaniti z dogajanjem, pač pa od poslancev pridobiti stališča, ki jih bo lahko vključila v aktivnosti na evropski ravni.

STA


Najbolj brano