Mramor: Po rebalansu proračuna primanjkljaj 4,3 odstotka BDP

Vlada je danes sprejela sklepe za začetek postopka sprejema rebalansa državnega proračuna za leto 2014.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Primanjkljaj brez enkratnih učinkov bo znašal 3,4 odstotka BDP, ob upoštevanju enkratnih učinkov dokapitalizacije bank pa 4,3 odstotka BDP, je po seji vlade povedal finančni minister Dušan Mramor.

Glede na sprejeti proračun za 2014 so bila največja odstopanja zaradi izpada pričakovanega davka na nepremičnine in nakazil Kapitalske družbe v pokojninsko blagajno ter višji odhodki za obresti. Za letos strukturne spremembe niso bile več mogoče, je pa vlada izvedla največje možne prihranke, je na novinarski konferenci povedal Mramor.

Končni rezultat rebalansa bo primanjkljaj v višini 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) po metodologiji ESA 2010 brez enkratnih učinkov, ob upoštevanju enkratnih učinkov za dokapitalizacije bank pa 4,3 odstotka BDP, je povedal minister.

“Ta obseg deficita je po našem mnenju sprejemljiv glede na velike spremembe, ki bile povzročene med letom. Tudi prihranek je relativno velik glede na kratko obdobje,” je dejal Mramor.

Državna sekretarka na ministrstvu Mateja Vraničar je povedala, da se z današnjimi sklepi vlade začasno zadrži izvrševanje proračuna in obvešča DZ, da vlada začenja postopek sprejemanja rebalansa državnega proračuna. O začetku postopka sprejemanja rebalansa bodo obvestili tudi nevladne proračunske uporabnike in pravosodne proračunske uporabnike.

Vlada je sprejela tudi sklepe glede črpanja evropskih sredstev in glede izvedbenih ukrepov ministrstev, ki se nanašajo na črpanje teh sredstev, je dejala Vraničarjeva.

STA


Najbolj brano