NSi: Gre za vrhunec sprenevedanja in zavajanja javnosti

Ministrstvo za obrambo je objavilo gradivo o zagotavljanju kakovosti telekomunikacijskih storitev za potrebe obrambnega resorja, s katerega je minister Janko Veber umaknil stopnjo tajnosti. V njem med drugim opozarja, da je v primeru privatizacije nacionalnih operaterjev mogoče pričakovati nekatere težave, tudi zmanjšanje varnosti komunikacij.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > V gradivu, pripravljenem za obravnavo na vladi, ki so ga po umiku stopnje tajnosti objavili na spletnih straneh ministrstva za obrambo (Mors), piše, da nekatere analize privatizacij nacionalnih telekomunikacijskih operaterjev, na primer za Hrvaško, kažejo, da je v teh primerih mogoče pričakovati predvsem zmanjšanje varnosti komunikacij zaradi uporabe novejših, še ne zadosti zrelih tehnologij IP, ki so ena glavnih tarč kibernetskih napadov.

Umik stopnje tajnosti z gradiva o zagotavljanju kakovosti telekomunikacijskih storitev za potrebe obrambnega resorja po mnenju vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina pomeni vrhunec sprenevedanja in zavajanja javnosti s strani obrambnega ministra Janka Vebra. Tonin je v odzivu zapisal, da omenjenega vladnega gradiva nihče ne problematizira. Veber pa je po njegovem mnenju oznako tajnosti umaknil, da bi tako prikril zlorabo Obveščevalno varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo v politične namene in njeno nezakonito delovanje. Tonin opozarja, da je na danes objavljenem gradivu datum 6. november 2014, iz dokumentacije OVS pa po njegovih besedah izhaja, da je Veber 10. novembra 2014 generalnemu direktorju OVS naročil pripravo analize o negativnih in pozitivnih vidikih prodaje Telekoma Slovenije. "O njeni vsebini je generalni direktor ministru Janku Vebru ustno poročal decembra 2014. Iz tega izhaja, da gre evidentno za dve različni zadevi - za informacijo ministrstva, pripravljeno za vlado RS, ter analizo OVS glede privatizacije Telekoma Slovenije, namenjeno ministru za obrambo Janku Vebru," je zapisal Tonin.

Prav tako je mogoče pričakovati zmanjšanje razpoložljivosti komunikacij, še zlasti v primeru velikih naravnih in drugih nesreč, višje stroške uporabe komunikacijskih povezav, počasnejše uvajanje nove generacije klicev v sili na 112. Pričakujejo tudi večje težave delovanja omrežij in storitev v primeru posameznih večjih naravnih in drugih nesreč oziroma kriznih situacij. Opozarjajo še na vprašanje zanesljivosti zagotavljanja kakovosti storitev v informacijskih in komunikacijskih oblakih iz tujine.

Ministrstvo za obrambo zato ob spremembi lastništva Telekoma Slovenije pričakuje najmanj enak obseg storitev, na najmanj enakem kakovostnem nivoju ob enakih ali nižjih stroških. "Menimo, da je v naslednji fazi pogajanj s potencialnimi kupci treba področju, ki se nanaša na nacionalno varnost, posvetiti posebno pozornost ter zagotoviti, da bodo zakonsko določene obveznosti operaterjev na tem področju brezpogojno upoštevane," je zapisano v poročilu, zaradi katerega Vebru očitajo prekoračitev zakonskih pooblastil.

V poročilu navajajo, da Mors koristi zelo širok spekter storitev Telekoma, kot so javna mobilna telefonija, javni mobilni prenos podatkov, javna stacionarna telefonija, infranet (prenos signala tehničnega varovanja), zakup komunikacijskih vodov, dostop do globalnega omrežja internet, delovanje številke za klic v sili 112. Na telefonsko omrežje Telekoma je povezano zasebno telefonsko omrežje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter računalniško omrežje tega sistema. Prav tako imajo preko Telekoma sistem javnega alarmiranja.

Telekom Slovenije je za Mors eden izmed ključnih subjektov poslovnih partnerjev z vidika zagotavljanja telekomunikacijske infrastrukture in storitev informacijske družbe za potrebe rednega delovanja obrambnega sistema ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami kot delov sistema nacionalne varnosti, navajajo na ministrstvu.

STA


Najbolj brano