Mopedi bodo morali biti registrirani po 1. maju prihodnje leto

Veljati začnejo dopolnitve zakona o motornih vozilih ter novela zakona o pravilih cestnega prometa. To pomeni, da bo mopede, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, odslej treba registrirati, njihovi vozniki pa bodo morali uporabljati čelado. Obveznost nošenja čelade odslej velja tudi za mladoletne kolesarje.

Mopedi bodo morali biti registrirani po 1. maju prihodnje 
leto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Mopedi bodo morali biti registrirani po 1. maju prihodnje leto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Dopolnitve zakona o motornih vozilih prinašajo novo definicijo koles z motorjev oziroma mopedov, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro. Tako bo treba ta vozila odslej registrirati in zavarovati ter opraviti tehnični pregled. Mopedi bodo morali biti registrirani po 1. maju prihodnje leto.

Novela zakona o pravilih cestnega prometa pa določa, da mora voznik takšnega mopeda obvezno nositi čelado, bodisi motoristično bodisi kolesarsko. Zakon kot novost uvaja tudi obveznost nošenja čelade za kolesarje do 18. leta starosti.

Oba zakona, ki so ju predlagali poslanci SMC, sta bila v postopku parlamentarne procedure deležna številnih pomislekov. Tudi državni svet je nanju vložil veto, a so poslanci ob ponovnem odločanju oba znova potrdili.

Po napovedih vlade pa bodo zakon o motornih vozilih, ki je bil zaradi obvezne registracije mopedov najbolj na udaru, kmalu popravili. Tako naj bi po napovedih ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča s celoviti spremembami zakona uredili, da bi se tehnični pregledi za ta vozila lahko opravljali “na terenu”, pogostost tehničnih pregledov pa bi zmanjšali na pet let.

STA


Najbolj brano