Mojca Prelesnik postala informacijska pooblaščenka

Dosedanja generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik je novoizvoljena informacijska pooblaščenka. Na tem položaju bo nasledila Natašo Pirc Musar, med letoma 2005 in 2008 pa je bila njena namestnica. Med drugim je avtorica več strokovnih člankov s področja dostopa do informacij javnega značaja, varstva zasebnosti in osebnih podatkov.

Mojca Prelesnik Foto: STA
Mojca Prelesnik Foto: STA

LJUBLJANA > Mojca Prelesnik se je rodila 19. decembra 1968. Po končani naravoslovno-matematični gimnaziji je leta 1992 diplomirala na ljubljanski Pravni fakulteti, tri leta pozneje pa po zaključeni praksi na Višjem sodišču v Ljubljani opravila še pravosodni izpit.

Po zaključku študija oz. pridobitvi pravosodnega izpita je odvetniško prakso pridobivala v odvetniški pisarni Emila Lipovca in tudi Aleša Rojsa, med letoma 1997 in 2002 pa je imela svojo odvetniško pisarno z osredotočenostjo zlasti na reševanje primerov s področja gospodarskega in kazenskega prava.

Prelesnikova je po zaključku samostojne kariere tri leta pridobivala znanje in izkušnje tudi v državni upravi, na tedanjem ministrstvu za informacijsko družbo. V letih od 2005 do 2008 pa je bila namestnica informacijske pooblaščenke za področje varstva osebnih podatkov.

Poleg tega je avtorica pisnih prispevkov kot predavateljica številnim slušateljem iz različnih strokovnih krogov v javnem in zasebnem sektorju s predavanji tudi dvigovala zavest o pomenu teh pravic za ljudi in posameznike. Pred zaposlitvijo v uradu informacijskega pooblaščenca je tudi aktivno sodelovala v postopku nastajanja in priprave sedanjega predloga zakona o dostopu do informacij javnega značaja, so med drugim obrazložili v uradu predsednika republike.

Svoje strokovno znanje pa je Prelesnikova uporabila in nadgradila tudi v DZ, kjer je bila leta 2008 prvič in nato leta 2012 drugič imenovana za generalno sekretarko DZ. Prizadevala si je za čim bolj odprto in transparentno delovanje DZ ter ustrezno zaščito varovanja osebnih podatkov, so še dodali v predsednikovem uradu.

Prelesnikovo je za novo informacijsko pooblaščenko predlagal predsednik republike Borut Pahor, ki je kot prvi in osnovni kriterij pri izbiri kandidatke izpostavil strokovnost.

A današnje glasovanje poslancev o Pahorjevem predlogu je tudi zaradi dvomov v strokovnost in opozoril, da Prelesnikova nima podpore v kolektivu, v katerega prihaja, minilo ob odsotnosti poslanskih skupin SDS, SLS in NSi. Zaradi njihove obstrukcije je bila seja dvakrat prekinjena, saj DZ v prvih treh poskusih glasovanja ni bil sklepčen, nato pa je 46 prisotnih poslancev v četrtem poskusu s 43 glasovi za in enim proti Prelesnikovo vendarle potrdilo za informacijsko pooblaščenko.

Nataši Pirc Musar se petletni mandat izteče sredi meseca, Pahor pa je ocenil, da bo Prelesnikova kot njena naslednica s svojim delom, znanjem in bogatimi strokovnimi izkušnjami lahko prispevala k ohranjanju in napredku razvoja področja dela Informacijskega pooblaščenca.

STA


Najbolj brano