Möderndorfer v DZ vložil predlog zakona o partnerski zvezi

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je danes v parlamentarni postopek vložil predlog zakon o partnerski zvezi. "Na poti k enakopravnosti ne smemo obstati niti za en dan. Čas je za korak naprej: Sloveniji ponujam zakon o partnerski zvezi, novo priložnost," je ob tem zapisal na Twitterju.

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je danes v parlamentarni postopek vložil predlog zakon o partnerski zvezi. Foto: STA
Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je danes v parlamentarni postopek vložil predlog zakon o partnerski zvezi. Foto: STA

LJUBLJANA > Iz spletnega portala državnega zbora izhaja, da je bil zakon danes že vložen, a njegova vsebina zaenkrat še ni dostopna. Möderndorfer pa je napovedal, da bo zakonske rešitve predstavil v torek opoldne na novinarski konferenci.

Poslanec je tako zakon vložil le dan po referendumu, na katerem je večina zavrnila novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi spremenila definicijo zakonske zveze. Sklenili bi jo lahko tudi istospolni pari, ki bi s tem dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.

Ker aktualni zakon o referendumu in ljudski iniciativi vsebuje določbo, da eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev, pa se postavlja vprašanje omejitev vsebin, ki jih bodo lahko urejali novi predlogi za ureditev pravic istospolnih.

Direktorica vladne službe za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar je pojasnila, da naj se leto dni ne bi spreminjali definicija zakonske zveze in tudi pravica do posvojitve otrok. Ta namreč neposredno izhaja iz definicije partnerske skupnosti. Izvedene pravice, kot so dedovanje, zdravstveno zavarovanje, pričanje pred sodiščem itd., pa bi lahko bile po njenih besedah predmet noveliranja.

Ob tem je spomnila, da je bila ob zadnji spremembi ustave iz nje črtana tudi določba o enoletni prepovedi sprejemanja zakonodaje, ki je bila predmet referenduma.

STA


Najbolj brano