Mobilno gostovanje v tujini le ne bo enako kot doma

Telefoniranje in “surfanje” po internetu v tujini prek mobilnih telefonov le ne bo neomejeno in brez stroškov gostovanja, kot je obljubljala evropska komisija. V osnutku izvedbenega akta je zdaj določila omejitve: mobilno gostovanje v tujini bo brez dodatnih stroškov gostovanja 90 dni na leto.

 Foto: STA
Foto: STA

BRUSELJ > S 15. junijem prihodnje leto bodo dokončno ukinjeni stroški gostovanja v tujem mobilnem omrežju (roaming) v EU. S tem bodo za storitve gostovanja v EU veljale enake cene kot doma, zaračunavanje pribitkov pa bo dovoljeno le v skladu s politiko poštene uporabe.

A v osnutku izvedbenega akta evropske komisije je zdaj določeno, da bodo imeli potrošniki gostovanje v tujem omrežju po domačih cenah zagotovljenih 90 dni v letu. Teh 90 dni bo sicer mogoče izkoristiti skozi vse leto.

Cilj: preprečiti zlorabe s karticami SIM

S temi omejitvami želi komisija preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU kupi kartico SIM v drugi državi EU, kjer so cene nižje, z namenom uporabe v lastni državi ali pa ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi. “Kdor živi v tujini in uporablja kartico SIM iz domače države, ne sodi več pod gostovanje,” so pojasnili na evropski komisiji.

V Trst in nazaj ne šteje v časovni limit

Kaj bodo te omejitve pomenile v praksi? Prebivalec EU bo v drugih državah EU lahko brez stroškov mobilnega gostovanja gostoval le 30 dni hkrati in skupaj 90 dni na leto. Evropska komisija sicer dopušča tudi možnost, da posameznikov mobilni operater omogoči tudi daljše gostovanje.

Tistim, ki živijo ob meji in dnevno migrirajo med dvema državama, ni treba skrbeti. To se po mnenju evropske komisije namreč ne šteje kot “anomalija” na trgu. Tako da tistim, ki se, denimo, iz Kopra vozijo na delo v Trst in gostujejo v italijanskem omrežju, ta poraba v tujini ne šteje v časovni limit mobilnega gostovanja - bistveno je le, da se še isti dan znova prijavijo v slovensko omrežje.

Cene: 0,85 centa za megabajt, cent za SMS, štiri cente za minuto pogovora

Kaj se bo zgodilo, ko potrošnik preseže čas 90 dni? Komisija za najvišje možne cene gostovanja predlaga štiri cente za minuto pogovora, en cent za poslano tekstovno sporočilo (SMS) in 0,85 centa za prenos enega megabajta podatkov.

O teh predlogih morajo sedaj odločati še evropski poslanci in države članice, po posvetovanju z organom evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije. Izvedbeni akt bo komisija predvidoma sprejela 15. decembra letos.

Evropska potrošniška organizacija je že ocenila, da s tako omejitvijo komisija ne bo uresničila obljube o ukinitvi gostovanja za večino evropskih potrošnikov.

KATJA GLEŠČIČ, STA


Najbolj brano