Množica policistov pred vlado o svojih zahtevah

Pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi v Ljubljani se je zbrala množica uniformiranih policistov, ki se je nato odpravila še pred parlament in finančno ministrstvo. Po navedbah organizatorjev jih je bilo blizu 3000. Z glasnimi vzkliki in piščalkami so izrazili svoje zahteve, nato pa v Tivoliju shod končali. Sledil je sprejem vodstva sindikatov v državnem zboru.

Množica uniformiranih policistov se je zbrala pred  vladnim 
poslopjem in se nato odpravila še pred parlament in finančno 
ministrstvo. Po navedbah organizatorjev jih je bilo blizu 
3000. Foto: STA
Množica uniformiranih policistov se je zbrala pred vladnim poslopjem in se nato odpravila še pred parlament in finančno ministrstvo. Po navedbah organizatorjev jih je bilo blizu 3000. Foto: STA

LJUBLJANA > Prihod iz Tivolija, kjer so se zjutraj zbrali policisti, pred poslopje vlade so pospremili z bobni, svoje zahteve pa izrazili tudi z glasnimi vzkliki in piščalkami. Nosili so transparente s sporočili vladi. Napisi na njih so se začeli z Dovolj nam je, med drugim pa so sporočali: Mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco, Poznaš, vlada, svoj dolg?, Pošteno plačilo za pošteno delo.

S protestnim shodom, ki sta ga organizirala Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS), želijo javnosti in predvsem vladi pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez. Nekaj so jih na shodu tudi prebrali.

Povečanje plač, izplačilo presežnih ur, delovna in zaščitna oprema ...

Policisti zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je tudi povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Predsednik PSS Radivoj Uroševič je poudaril: “Ni nas sram nositi uniformo, sram pa nas je, ko pogledamo plačilne liste.”

“Vlade naj ne bo strah, dokler smo tukaj, strah naj jo bo, ko nas ne bo več tukaj,” pa je dejal predsednik SPS Zoran Petrovič.

Petrovič je tudi pojasnil, da so kljub prepovedi oblekli najlepšo obleko, ki jo imajo in jo s ponosom oblečejo. Po Uroševičevih besedah so kljub prepovedi na shod prišli v uniformah, saj se s tem ne obremenjujejo. “Od tega ne bomo odstopali, pripravljeni smo zato ali plačati kazen ali sprejeti kakršnekoli druge sankcije,” je poudaril Uroševič.

Uroševič in Petrovič sta na recepciji vlade predala album fotografij iz akcije Tudi mi smo sindikat, s katero so zaposleni v policiji in na ministrstvu množično podprli sindikata pri prizadevanjih za izboljšanje socialnega in delovnopravnega statusa vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu.

Ob vrnitvi na ulico sta pojasnila, da vlada za njihove zahteve nima časa, da pa sporoča, da so jih slišali. Zato sta policiste pozvala, naj bodo še bolj glasni. Ti so se odzvali s skandiranjem Kdor ne štrajka, ni policaj.

Nato se je množica policistov odpravila pred parlament, kjer sta se Uroševič in Petrovič dogovorila za sprejem pri predsedniku DZ Milanu Brglezu. Množica policistov se je nato odpravila še pred ministrstvo za finance, shod pa so nato končali v Tivoliju.

Ignoranca in nespoštovanje pravil začneta pri prvem človeku v državi, ki je odgovoren

Kot je v izjavi za medije pojasnil Petrovič, so se današnjega shoda udeležili policisti, ki so dela prosti. Poudaril je, da ne bodo odnehali in da se bodo lahko zbrali še v večjem številu, pridružili pa se jim bodo tudi državljani, ki jih podpirajo. Ti so po njegovih besedah nezadovoljni, ker vidijo, da se ignoranca in nespoštovanje pravil začneta pri prvem človeku v tej državi, ki je odgovoren. Ob tem je spomnil, da je bil postulat predsednika vlade Mira Cerarja ob volitvah spoštovanje socialnega dialoga in pravne države. “Ampak to, kar vidimo, je daleč od tega, kar bi moralo biti,” je dejal.

Policistom je podporo danes izrazil tudi predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Glede sprejema pri Brglezu je Uroševič dejal, da bo očitno potrebno, da se z zahtevami policistov seznanijo tudi predstavniki ljudstva in pristojni odbori DZ, “ki lahko na nek način vsaj napotke dajo vladi, kako lahko reši naše težave oziroma izpolni tisto, k čemur so se že davno zavezali”.

Policistov v notranjosti države manj kot leta 1990

Na današnji shod so po Uroševičevih besedah prišli vsi policisti, ki ta trenutek ne opravljajo najbolj nujnih nalog tako na meji kot v notranjosti države. “Verjetno bi jih bilo še več, če bi bilo zaposlovanje in usposabljanje kolegic in kolegov v teh zadnjih 20 letih ne postavljeno na stranski tir. V tem trenutku je policistov, ki skrbijo za varnost v notranjosti države, manj kot leta 1990 in to je alarm, da je treba čim prej storiti nekaj tudi na tem področju,” je poudaril.

STA


Najbolj brano