Mlajši iščejo službe tudi dlje od doma

Septembra se je brezposelnost še naprej hitro zmanjševala, upad je bil večji kot lani v tem času. Konec septembra je bilo v Sloveniji 104.758 brezposelnih, kar je skoraj tri odstotke manj kot avgusta. Brezposelnost se je zmanjšala v vseh regijah, na Primorskem pa bolj na njenem severnem delu kot na južnem.

Na območju novogoriškega zavoda za zaposlovanje je bilo 
konec septembra za dobre štiri odstotke manj brezposelnih 
kot avgusta. Foto: Leo Caharija
Na območju novogoriškega zavoda za zaposlovanje je bilo konec septembra za dobre štiri odstotke manj brezposelnih kot avgusta. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Septembra se je brezposelnost v državi še naprej hitro zmanjševala. V primerjavi z avgustom je bila po podatkih zavoda za zaposlovanje manjša za 2,9 odstotka, število brezposelnih pa je upadlo pod 105.000. Upad je bil tudi večji kot lani v tem času.

Severna Primorska: več zaposlitev kot prijav brezposelnih

Septembra se je v primerjavi s prejšnjim mesecem brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj na območju Velenja. Bolj kot na ravni države (-2,9 odstotka) se je brezposelnost znižala še v območnih službah Maribor (-4,6) in Ptuj (-4,4), sledi pa območje, ki ga pokriva novogoriški zavod. Tam se je število brezposelnih znižalo za 4,1 odstotka.

“Dober znak je, da se vse več ljudi zaposluje - s posredovanjem zavoda ali kako drugače. Septembra je bilo na območju novogoriške službe več zaposlitev (356) kot prijav v evidenco brezposelnih. Opažamo, da so zlasti mlajši bolj prilagodljivi, bolj se osebno angažirajo in predvsem so mobilni; nekateri iščejo in tudi najdejo zaposlitev bolj daleč, izven območja, ki ga pokriva naša služba,” ugotavlja direktorica novogoriškega zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran. Prav zato za starejše in dolgotrajno brezposelne, ki so bolj statični, ubirajo drugačne poti, saj potrebujejo intenzivnejši pristop. Do konca leta se število brezposelnih na severnoprimorskem območju ne bo bistveno spreminjalo. “Ko številka ostane pod 5000, smo zadovoljni. Si pa bomo prizadevali, da bi v strukturi brezposelnih čim bolj znižali delež starejših in dolgotrajno brezposelnih,” še pravi Vesna Petric Uran.

V primerjavi z lanskim septembrom je bila brezposelnost konec letošnjega septembra nižja v vseh območnih službah zavoda. Primorska ne zaseda prvih mest lestvice. Novogoriška služba, kjer je število brezposelnih upadlo za desetino, je na četrtem, koprska pa na zadnjem mestu lestvice; število brezposelnih je upadlo za 8,4 odstotka.

Na zavod največkrat zaradi izteka pogodb

Sicer se je na zavodu za zaposlovanje na ravni države septembra prijavilo 7174 brezposelnih, kar je skoraj za četrtino več kot avgusta in za slabo desetino manj kot septembra lani. Med novoprijavljenimi je bilo 1414 iskalcev prve zaposlitve, 923 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3816 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas. V prvih devetih mesecih leta 2015 se je na zavodu na novo prijavilo 66.525 brezposelnih, kar je za 6,4 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (37.714), prijavilo se je še 8475 iskalcev prve zaposlitve ter 11.203 trajno presežni delavci oziroma stečajniki.

Od 10.351 brezposelnih, ki jih je septembra zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo skoraj 7000, kar je skoraj za polovico več kot avgusta.

V letošnjih prvih devetih mesecih se je iz evidence odjavilo skupaj 81.225 brezposelnih, od teh 57.665 zaradi zaposlitve. To je skoraj za dva odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani. Skromnejši obseg zaposlovanja je predvsem posledica manjših možnosti vključevanja brezposelnih v programe subvencioniranega zaposlovanja in samozaposlovanja.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano