Mladoletni begunci brez spremstva bodo avgusta prišli v Postojno in Novo Gorico

Za obravnavo na vladi je pripravljeno gradivo, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Mladoletnike brez spremstva, ki so zdaj nameščeni v azilnem domu in kriznih centrih, naj bi tja premestili s 1. avgustom.

 Dijaški dom Nova Gorica, kjer bo nastanjenih predvidoma 18 
mladoletnih beguncev brez spremstva. Foto: Leo Caharija
Dijaški dom Nova Gorica, kjer bo nastanjenih predvidoma 18 mladoletnih beguncev brez spremstva. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V Sloveniji je trenutno 21 mladoletnikov brez spremstva, ki so prosilci za mednarodno zaščito. V azilnem domu jih je nameščenih 15, šest pa v kriznih centrih in dijaškem domu, so pojasnili na notranjem ministrstvu.

Da namestitev v azilnem domu za mladoletnike brez spremstva ni ustrezna, pristojni ugotavljajo že dlje časa. Po dolgotrajnem iskaslnju ustreznejše rešitve se je vlada dogovorila za njihovo namestitev v dijaške domove v občinah Nova Gorica in Postojna. Tam so jih bili pripravljeni sprejeti že junija, a mora vlada prej potrditi gradivo, ki bo podlaga za to.

V Postojni deset mladoletnikov, v Novi Gorici 18

Gradivo je sedaj pripravljeno za obravnavo na seji vlade, predvideva pa uvedbo pilotnega projekta, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto. Mladoletnike bodo v okviru projekta nastanili v dijaškem Domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Dijaškem domu Nova Gorica.

Dijaški dom v Postojni naj bi sprejel deset mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa 18. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bo dodatne namestitve določila vlada.

Celodnevna strokovna obravnava

Kot v predlaganem gradivu ugotavlja vlada, je uvedba pilotnega projekta ocenjena kot najustreznejša rešitev. Gre namreč za najbolj občutljivo kategorijo ranljivih oseb, ki se je ne more in ne sme prepustiti takšni obliki nastanitve, kot jo omogoča azilni dom. Pri tej kategoriji je potrebna celodnevna strokovna obravnava in ločena ter s tem tudi varna nastanitev.

Takšna nastanitev in oskrba bo mladoletnikom na voljo v dijaških domovih. V ta namen bodo za izvajanje strokovnega dela v dijaških domovih lahko zaposlili strokovne in administrativno-tehnične delavce.

Stroški za nastanitev mladoletnih beguncev ter strokovnega dela z njimi po vladnem izračunu skupaj znašajo nekaj manj kot pol milijona evrov.

STA


Najbolj brano