Mladim prijazna je tudi Mestna občina Koper

Mladi med 15 in 29 letom starosti so postali v času gospodarske krize ena najbolj ranljivih skupin prebivalstva. Občine, ki lahko dolgoročno močno občutijo posledice težavnega položaja svojih mladih občanov, ne morejo same izkoreniniti vzrokov za obstoječe stanje, lahko pa pri tem pomagajo, tako da mladim ponudijo spodbudno okolje za njihov osebnostni in poslovni razvoj. Certifikat Mladim prijazna občina je letos prejela tudi Mestna občina Koper.

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič z vodjo Centra 
mladih Koper Mojco Vojska Foto: Mok
Župan Mestne občine Koper Boris Popovič z vodjo Centra mladih Koper Mojco Vojska Foto: Mok

LJUBLJANA > Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prepoznava občine, ki področje mladine zgledno goji in že peto leto zapored podeljuje certifikat Mladim prijazna občina.

V letu 2016 so si certifikat Mladim prijazna občina prislužile štiri občine. Na razpis se je sicer letos prijavilo osem občin, izmed katerih so naziv Mladim prijazna občina 2016−-2020 prejele Občina Jesenice, Občina Radovljica, Mestna občina Koper in Mestna občina Novo mesto.

Prvič letos je komisija za certificiranje mladim prijaznih občin podelila tudi priznanje za izkazan napredek pri urejanju področja mladine. Priznanje prejme Občina Hajdina.

Letošnje leto pa prinaša tudi novost: prvič se podaljšuje veljavnost certifikata občinam, ki so certifikate že prejele in se jim veljavnost slednjega letos izteka. Komisija za certificiranje mladim prijaznih občin je odločila, da se veljavnost certifikata podaljša Mestni občini Ljubljana, Mestni občini Maribor, Mestni občini Ptuj, Mestni občini Velenje, Občini Krško in Občini Radlje ob Dravi. S podaljšanjem certifikata so se občine zavezale, da bodo področje mladine še naprej razvijale in dosegale zastavljene kazalnike.

Slavnostna podelitev certifikatov Mladim prijazna občina bo v torek, 6. decembra 2016, ob 11. uri v Mestnem Muzeju Ljubljana.

Od leta 2012, ko je bil certifikat prvič podeljen, je v Sloveniji ta naziv prejelo 28 občin. Naziv Mladim prijazna občina prejmejo lokalne skupnosti v Sloveniji, ki z izvajanjem ukrepov za reševanje problematike mladih na lokalni ravni na področjih izobraževanja, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja, participacije, mladinskega organiziranja in mobilnosti ustvarjajo prijaznejše okolje za življenje in razvoj mladih.

Spletno uredništvo


Najbolj brano