Mladi zdravniki: Aktivnosti Fidesa podpiramo

Mladi zdravniki iz vse Slovenije, ki so se aktivno vključili v stavkovne aktivnosti pod koordinacijo sindikata Fides, opozarjajo, da je stavka legitimen instrument poklicne skupine za izražanje svojega nestrinjanja z delovnimi razmerami. Aktivnosti sindikata v celoti podpirajo, so povedali danes.

Mladi zdravniki podpirajo aktivnosti Fidesa. Foto: STA
Mladi zdravniki podpirajo aktivnosti Fidesa. Foto: STA

LJUBLJANA > Najpomembnejši cilj nedavne stavke zdravnikov, torej opozoriti javnost in odgovorne, da trenutni zdravstveni sistem v Sloveniji ni dobro urejen in ne sledi več zahtevam sodobne medicine, je bil dosežen, je na današnji novinarski konferenci mladih zdravnikov dejala Anita Dobrovolec.

Stavka je po njenih besedah razkrila, da sistem brez nadurnega dela, posebej v manjših kolektivih, sploh ni vzdržen. S parafiranim sporazumom med Fidesom in ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pa so bili končno priznani strokovni normativi za njihovo delo, je povedala.

Obsojajo senzacionalistično poročanje medijev v zadnjih tednih, na “ta vlak pa so se z veseljem priključili tudi številni politiki”, je menila.

Po besedah Igorja Muževiča korupcijo v zdravstvu omogoča neprimerna zakonodaja, politično nastavljanje vodstvenih kadrov in odsotnost sodnega pregona kršiteljev. “Vsak poskus zdravnikov, ki opozorijo na nepravilnosti, se konča s hudo osebno diskreditacijo s strani politično nastavljenih kadrov,” je opozoril.

Kot je dejal, je v Sloveniji zaposlenih skoraj 6000 zdravnikov in zobozdravnikov, približno polovica pa je mlajših od 40 let. Zaradi kriznih ukrepov je bilo njihovo napredovanje zamrznjeno, tako da lahko zdravnik specialist po desetih letih delovne dobe pričakuje 1400 do 1600 evrov neto plače.

“Za ta denar recimo zdravnik družinske medicine povprečno pregleda skoraj 1000 bolnikov na mesec oziroma dobi približno 1,5 evra na posamezno obravnavo bolnika,” je pojasnil.

Ne mladi ne stari zdravniki ne bodo mirno gledali, kako ljudje umirajo, ker je zdravnikov premalo in ker je zdravstvo ugrabila politika, je poudaril.

STA


Najbolj brano