Mladi slovenski astronomi na olimpijadi v Romuniji do brona

Slovenska reprezentanca srednješolskih astronomov je na 8. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike v romunskem mestu Suceava osvojila bronasto medaljo in dve pohvali, je danes sporočila doktorica fizike Dunja Fabjan z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Slovenska reprezentanca mladih astronomov v Romuniji Foto: STA
Slovenska reprezentanca mladih astronomov v Romuniji Foto: STA

LJUBLJANA > Letošnjo olimpijsko ekipo so sestavljali Žan Kokalj (II. gimnazija Maribor), Žiga Nosan (Gimnazija Ledina), Andrej Nabergoj (ŠC Srečka Kosovela Sežana), Jakob Robnik (Gimnazija Bežigrad) in Krištof Skok (I. Gimnazija v Celju). Izmed skupno skoraj 200 dijakov, ki so tekmovali, je Žiga Nosan prejel bronasto medaljo, Jakob Robnik in Krištof Skok pa pohvalo.

Izbrani so bili izmed najbolje uvrščenimi srednješolci na slovenskem tekmovanju iz znanja astronomije za Dominkovo priznanje, ki ga od mednarodnega leta astronomije 2009 prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) Slovenije.

Ekipa se je na tekmovanje pripravljala pod vodstvom in mentorstvom Andreja Guština (DMFA) ter študentke Tadeje Veršič in doktorice Dunje Fabjan s fakultete za matematiko in fiziko. Tekmovanje so sestavljali štirje sklopi: teoretični, opazovalni, skupinski del ter obdelava podatkov. Na letošnji mednarodni olimpijadi je sodelovalo 37 držav, največ do zdaj.

STA


Najbolj brano