Mishaly meni, da je poročilo o otroški srčni kirurgiji delno in nepopolno

Izraelski otroški srčni kirurg David Mishaly glede poročila o otroški srčni kirurgiji pravi, da ga komisija, ki je opravljala nadzor nad programom in spisala poročilo, z njim ni nikoli govorila, prav tako mu niso poslali poročila. Tako predvideva, da je poročilo delno in nepopolno v delu, ki se nanaša na njegovo delo.

 Komisija naj bi ugotovila, da je od leta 2007 do 2014 umrlo 
nekaj več kot 30 otrok, od njih so zaradi napačnega zdravljenja oziroma neustrezne obravnave v programu zagotovo 
umrli vsaj štirje otroci. Foto: STA
Komisija naj bi ugotovila, da je od leta 2007 do 2014 umrlo nekaj več kot 30 otrok, od njih so zaradi napačnega zdravljenja oziroma neustrezne obravnave v programu zagotovo umrli vsaj štirje otroci. Foto: STA

LJUBLJANA > “Ko bo spisan del poročila, ki se nanaša na moje delo, predvidevam, da me bodo povabili k razgovoru in bom lahko zagotovil relevantne informacije in strokovne odgovore,” je zapisal David Mishaly v odgovoru Društvu za zaščito pravic otrok s prirojeno srčno napako Velik srček, ki so ga v angleščini objavili na facebook strani Podpora dr. Davidu Mishalyju.

Prav tako trdi, da ni bil nikoli uradno obveščen o komisiji za nadzorni komisiji in o tem, da nastaja poročilo.

Mishaly je dodal, da je v osmih letih, ko je sodeloval v programu otroške srčne kirurgije na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, vedel za politična ozadja in za odnose znotraj bolnišnice, a se ni nikoli spustil v te zgodbe, pač pa se je osredotočal na svoje delo.

“V obdobjih, ko je šla politika nad medicino in sem bil naprošen, da ustavim program, temu nisem ugovarjal in nisem vztrajal pri pogodbenih obveznostih. Ostal sem doma in deloval kot vodja največje bolnišnice za prirojene srčne okvare v Izraelu. Ko je medicina znova prevladala in sem bil naprošen, da se vrnem, sem to storil voljno in veselo,” pravi Mishaly.

Glede njegovih pogodbenih obveznosti z UKC Ljubljana pa da je v izrednih situacijah vedno pripel v Ljubljano s prvim letalom, včasih le za nekaj ur, in se nato vrnil domov. “To bi bil takoj pripravljen storiti tudi zdaj, če bi me prosili. Trenutno pa v Izraelu operiram slovenske otroke, ki me potrebujejo,” je zapisal.

Komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, naj bi ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo. Za takšno stanje je okrivila zlasti Mishalyja, njegovega slovenskega učenca Roberta Blumauerja in vodstvo UKC.

Komisija naj bi ugotovila, da je od leta 2007 do 2014 umrlo nekaj več kot 30 otrok, od njih so zaradi napačnega zdravljenja oziroma neustrezne obravnave v programu zagotovo umrli vsaj štirje otroci. Kritična naj bi bila tudi glede načina izvajanja programa, saj da kirurg ne more biti v bolnišnici prisoten tri dni na mesec. Mishaly je namreč v Slovenijo prihajal približno enkrat na mesec in ostal nekaj dni, v katerih je operiral več otrok. Nato pa je odletel nazaj v Izrael.

STA


Najbolj brano