Miro Cerar novi mandatar

Poslanke in poslanci so predsednika SMC Mira Cerarja na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in 11 proti potrdili za novega mandatarja. Cerar je po izvolitvi pred poslanci zaprisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Mira Cerarja so poleg poslancev SMC podprli še poslanci DeSUS, SD, ZaAB in poslanca narodnih skupnosti, podporo pa so mu odrekli v SDS, ZL in NSi.

V nagovoru poslancem po zaprisegi se je Cerar zahvalil za izkazano zaupanje. Kot je dejal, bo v skladu z izrečeno prisego storil vse, kar more in zna za dobro Slovenije. Ko bo imenovana celotna vlada, pa si želi dobrega in konstruktivnega sodelovanja. “Upam, da bomo tudi takrat, ko ne bomo soglašali, ohranili in gojili spoštljiv odnos ter premogli dovolj moči in modrosti, da upravičimo zaupanje, ki so nam ga volivci namenili na volitvah,” je svoj nagovor sklenil novoizvoljeni mandatar.

Mandatar mora zdaj v 15 dneh predlagati kandidate za ministrske položaje. Ministrstev bo predvidoma 15, pri čemer naj bi jih SMC pripadlo osem, Desus štiri in SD tri. Razdelitev resorjev naj bi bila sicer predmet koalicijskih pogajanj v tem tednu, do konca tedna bo tako predvidoma jasno, kateri resorji bodo pripadli kateri stranki. Za četrtek pa je že predvidena izredna seja DZ, na kateri naj bi obravnavali potrebne spremembe zakona o vladi.

Ko bo lista kandidatov vložena, se mora vsak kandidat najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ in odgovarjati na vprašanja njegovih članov. O imenovanju ministrov pa poslanci glasujejo tako, da glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti.

Če pa ne bi bili imenovani vsi ministri, mora predsednik vlade v desetih dneh predlagati še neimenovane ministre oziroma obvestiti državni zbor, katere resorje bo začasno, vendar ne dlje kot za tri mesece prevzel sam ali jih poveril drugemu ministru. V primeru, da lista ministrov ne bi bila izglasovana, pa se v DZ opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov, mandatar pa lahko nanjo uvrsti tudi kandidate, ki v prvem poskusu niso bili izglasovani. Če tudi v drugem poskusu kandidatna lista ni izglasovana, pa lahko DZ odloča o vsakem kandidatu za ministra posebej. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta izvoljeni najmanj dve tretjini ministrov.

Do imenovanja ministrov bo sicer tekoče posle še naprej opravljala dosedanja vlada pod vodstvom Alenke Bratušek.

Po izvolitvi je Cerar v izjavi novinarjem pojasnil, da morajo biti ministrski kandidati dovolj kompetentni za vodenje ustreznih resorjev, kar je postavil kot pogoj koalicijskim partnerjem in od njih tudi pričakuje takšne predloge. Kot predsednik vlade bo Cerar samostojno odločal o vsakem posameznem kandidatu, v SMC pa bodo svoje kadre po njegovih besedah izbirali zlasti med člani stranke, če bo treba, pa tudi “zunanje” ljudi, odvisno od kompetenc. Cerar namreč želi zagotoviti takšno sestavo ministrov, da bo vlada lahko delovala res uspešno in kakovostno.

Kot je napovedal novi mandatar, bo zdaj intenziviral kadrovska usklajevanja s potencialnimi partnerji, če bo mogoče, pa bo kandidate za ministre predlagal še pred iztekom 15-dnevnega roka. A če bi se vendarle izkazalo, da je za kakovostno ekipo potreben premislek znotraj roka, ne bo “brezglavo hitel”, saj je po njegovem mnenju bolje razmisliti o zadevi še kakšen dan več in imeti dobro izbrano ekipo za cel mandat.

Ministrska imena se sicer že nakazujejo, je potrdil Cerar in spomnil, da bo kandidat za finančnega ministra iz kvote SMC ekonomist Dušan Mramor. Med ministri bosta kot vodje najverjetnejših partneric, Desus in SD, tudi Karl Erjavec in Dejan Židan, kar Cerar šteje za “sprejemljivo in nesporno”.

Od tu dalje pa bo Cerar, kot pravi, zaenkrat še zadržan, čeprav ima nekatere ministrske kandidate že v mislih in je tudi opravil nekaj razgovorov. A zadeve so po njegovi oceni v fazi, ko o tem še ni primerno obveščati javnosti, saj da nihče od kandidatov še ni toliko zanesljiv, da bi ga Cerar lahko izpostavil.

Doktor pravnih znanost Cerar je s SMC slavil na julijskih predčasnih volitvah. Stranka je dobila 34,5 odstotka glasov in 36 sedežev v državnem zboru. Predčasne volitve je Pahor razpisal po tem, ko je s položaja odstopila predsednica vlade Alenka Bratušek.

Ker je bil Cerar na mesto predsednika vlade izvoljen z mesta poslanca, mu je z izvolitvijo ta funkcija prenehala. V DZ ga bo predvidoma nasledil Dušan Verbič.

STA


Najbolj brano