Miro Cerar Bratuškovi odsvetuje preveliko naglico

Zmagovalec volitev Miro Cerar vladi Alenke Bratušek sporoča, naj z imenovanjem kandidata za evropskega komisarja ne hiti. Z odločitvijo za kandidata naj počaka do prvega tedna avgusta, do takrat pa se o tem, kdo naj v Evropski komisiji zastopa Slovenijo, uskladi z novoizvoljenimi parlamentarnimi strankami.

Miro Cerar je dal Alenki Bratušek jasno vedeti, naj njena vlada ne hiti z imenovanjem kandidata za evropskega komisarja brez posvetovanja z njim oziroma z njegovo stranko, ki je zmagala na volitvah. Alenka Bratušek se na poziv (še) ni odzvala.  Foto: Borut Zivulovic
Miro Cerar je dal Alenki Bratušek jasno vedeti, naj njena vlada ne hiti z imenovanjem kandidata za evropskega komisarja brez posvetovanja z njim oziroma z njegovo stranko, ki je zmagala na volitvah. Alenka Bratušek se na poziv (še) ni odzvala.  Foto: Borut Zivulovic

LJUBLJANA > Zmagovalka predčasnih volitev Stranka Mira Cerarja (SMC) je minuli teden izrečene Cerarjeve besede, da bi se morala odhajajoča vlada o komisarskem kandidatu posvetovati z novoizvoljenimi strankami, včeraj še bolj konkretizirala. “SMC predlaga, da se odločitev o izbiri kandidata oziroma kandidatke za komisarko oziroma komisarja preloži na prvi teden avgusta, do takrat pa naj se predsednica vlade ga. Alenka Bratušek sestane s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in s predstavniki nekaterih drugih novoizvoljenih parlamentarnih strank ter se z njimi posvetuje o možni izbiri,” je v pisni izjavi za javnost Bratuškovi na srce položil Cerar.

SMC za nestrankarske kandidate

Odhajajoča premierka je odločanje o komisarskem kandidatu napovedala za ta teden, predvidoma za četrtek, ko se na redni seji sestane vlada. Bratuškova ni izključila možnosti, da kolegom ministrom ne bo predlagala kar sama sebe.

Cerar ji je v svojem včerajšnjem sporočilu dal vedeti, da “nobena potencialna kandidatka ali kandidat, ki je pripadnik ali predsednik katere izmed političnih strank, med ostalimi političnimi strankami ne uživa zadostne oziroma nesporne podpore.” V SMC zato predlagajo, naj se razprava o izbiri kandidatov osredotoči predvsem na iskanje nestrankarskih kandidatov, ki izpolnjujejo vse potrebne kriterije, vključno z visoko stopnjo integritete in odličnim jezikovnim znanjem.

Potočnik se ne bi branil

Na seznamu tistih, ki naj bi lobirali za komisarsko funkcijo, se sicer iz dneva v dan drenja več imen. Konec prejšnjega tedna se je z napotkom vladi, naj pri izbiri komisarskega kandidata odloča širok konsenz, oglasil sedanji in doslej edini evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik. Dejal je, da je pripravljen resno premisliti o naslednjem mandatu, če bi vlada ocenila, da je to v interesu Slovenije. “Končna odločitev je v rokah države. Upam, da bodo uspeli izbrati nekoga, ki bo delo opravljal dobro in pošteno,” je povedal Potočnik, ki sicer na to temo še ni dobil nobenega predloga iz Slovenije.

Med tistimi, ki lobirajo za ugledno in dobro plačano funkcijo, naj bi bil tudi stalni predstavnik Slovenije pri EU Rado Genorio. Ta iskanje podpore za svojo kandidaturo zanika, daje pa vedeti, da bi bil primeren kandidat: “Ko sem razmišljal, zakaj se pojavlja moje ime, v preteklosti in tudi sedanjosti so se mnoge članice, ki so imele iz takšnih ali drugačnih razlogov težave pri imenovanju, odločale za stalne predstavnike, ki so hrbtenica delovanja EU.”

Politiki, ekonomist, pisatelj ...

V SD v razpravo o kandidatu, ki naj jo po njihovem vodi predsednik države Borut Pahor, ponujajo tri imena. Poleg Genoria še ministrico v odhodu Anjo Kopač Mrak in evropsko poslanko Tanjo Fajon. Včeraj se je oglasil tudi poslanec NSi Jožef Horvat in vladi, ki opravlja tekoče posle, predlagal, naj predlog za novega člana Evropske komisije dobi od strank, ki so zmagale na majskih volitvah v Evropski parlament, in ga nato uskladi z državnim zborom.

Do zdaj so se v igri za to funkcijo v javnosti pojavila že mnoga imena; med njimi ime državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Igorja Senčarja, ekonomista z ekonomske fakultete Mojmirja Mraka in nenazadnje pisatelja Draga Jančarja. Ta se je na seznamu pojavil na predlog bivšega direktorja Evropske prestolnice kulture Mitje Čandra in strokovnjaka za komuniciranje Božidarja Novaka, ki Jančarja vidita kot primernega za pokrivanje področja kulture in izobraževanja.

JANA KREBELJ


Najbolj brano