Mira Cerarja v vsako slovensko vas

Rojevanje stranke je boleče, ugotavljajo novoimenovani vodje in člani lokalnih odborov Stranke Mira Cerarja širom po Primorski. Kdo bo po glasnih sporih prevzel vajeti v Kopru, še ni znano, v Novi Gorici se je izbiranje srečno končalo že v prvem krogu, novi bistriški predsednik pa je “obvisel” v zraku. “Stranka Mira Cerarja se do Ilirske Bistrice obnaša povsem enako kot stranka Janeza Janše. Najprej so nam vsilili kandidatko za državni zbor, zdaj pa še razveljavili volitve lastne stranke,” je včeraj komentiral poznavalec tamkajšnje politike.

V primorskih odborih Stranke Mira Cerarja je pestro Foto: Leo Caharija
V primorskih odborih Stranke Mira Cerarja je pestro Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Poskus, da bi na strankini centrali v Ljubljani dobili pregleden in uraden seznam izvoljenih lokalnih odborov, ki jih sestavljajo predsednik in dva podpredsednika, se je izjalovil. Na službi za odnose z javnostmi so povedali, da še nimajo zbranih podatkov, zato jih ne morejo posredovati. Morda bodo papirje uspeli zložiti do konca tedna, upajo. Do takrat se je moč zanašati le na informacije s terena.

Svežina in kilometrina

Svežina in neomadeževanost naj bi bila temeljna predpogoja za nosilce funkcij v odborih stranke. Kar dobro ju izpolnjuje Fidel Vergan, podjetnik, inovator in dolgoletni predsednik karate kluba, ki so ga za predsednika izvolili v Ilirski Bistrici. A so mu štrene takoj zamešali obrazi z veliko politične kilometrine.

“Lahko potrdim, da sem prevzel vodenje lokalnega odbora, ki pokriva področje vseh šestih goriških občin,” je za PN povedal Štefan Krapše, nekdaj visoki občinski funkcionar, v zadnjih letih pa lastnik in direktor založbe Educa. V vlogi podpredsednikov mu bosta pomagala mag. Mihaela Kolander, sicer zaposlena v družbi Hit, in Desklan Andrej Valentinčič.

Občinski odbor SMC v Ilirski Bistrici sta ustanavljali dve med seboj ločeni in celo sprti struji. Prvi korak je naredila skupina prvih desetih članov, ki se je srečala pred slabima dvema tednoma. Kasneje so se sestali z Nejcem Brezovarjem in Erikom Kopačem, članov pa je bilo že več kot 20.

Že tu se je izkazalo, da člane za Cerarjevo stranko novači tudi bistriški podžupan Vojko Tomšič. Ki je marsikaj, vsekakor pa ni svež in neomadeževan. Tomšič je tisti, ki je nekdanji varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik zabrusil, da bi ukinil vse oblike varuhov, društvo za opazovanje ptic je označil za mafijo, protikorupcijska komisija je nasprotovala njegovi kandidaturi za predsednika bistriške gasilske zveze, bil je obsojen zaradi zaposlovanja na črno, s pranjem denarja je spravil na kant Balinarski klub Planinec, večkrat je javno napadel bistriške učitelje, ki da vzgajajo “b'te”, napadel je številne bistriške politike, med drugimi tudi Igorja Štembergerja, enega od prvih desetih članov bistriškega odbora SMC.

Kdo je član?

Tri dni kasneje so bistriški člani SMC volili svoje vodstvo in za predsednika izvolili Vergana, za podpredsednico pa Mileno Urh in Edvarda Kirna. Da je računal na izvolitev svojih ljudi, je Tomšič (ki je s seboj pripeljal tudi ženo in hčerko) dokazal s predlogom, naj volitve ponovijo, ker noben predlog ni dobil absolutne večine. Glasovalo je 37 članov, za izvolitev trojice pa jih je glasovalo 17. Njegovo pripombo so zavrnili.

Stranka v Kopru še nima lokalnega odbora, minuli teden so sicer evidentirali nekaj kandidatov in jih poslali v Ljubljano. “Izvršni odbor se je v nedeljo le seznanil z naborom imen. Odločili se bodo do konca tega tedna,” nam je povedala poslanka SMC Lilijana Kozlovič, ki je ni na seznamu, na katerem so sicer večinoma politični novinci.

Očitno pa je uspel Tomšič vzbuditi sume v Ljubljani, kjer so v nedeljo izračunali, da je bilo ob glasovanju v stranko vpisanih le 22 članov iz Ilirske Bistrice in ne 37, kot jih je volilo. Po naših informacijah pa sta Kopač in Brezovar jasno povedala, da je za glasovalno pravico dovolj že izpolnjena pristopna izjava.

Volitve bo morda treba ponoviti

Izvoljeni, a še ne potrjeni predsednik lokalnega odbora Vergan je potrpežljiv. “V centrali imajo veliko dela. Odbori se ustanavljajo po vsej Sloveniji in povsem logično je, da evidenc ni moč tako hitro usklajevati,” je povedal Vergan, ki odločitev iz prestolnice pričakuje v naslednjih dneh. Upa, da bo prevladala logika in bo kot začetek veljavnosti članstva v stranki obveljal datum na pristopni izjavi in ne datum vpisa v evidenco. V skrajnem primeru bodo volitve ponovili. “A tudi v tem primeru bomo najprej potrebovali uradno in potrjeno evidenco članstva, da ne bo potem novih težav,” pravi Vergan.

S Tomšičevo vlogo se ne obremenjuje, ugotavlja pa, da prekaljeni bistriški politik ne more postati predsednik odbora. To mesto naj bi namreč zasedli le ljudje, ki še niso bili aktivni v drugih strankah. Tomšičev seznam pa je dolg: ZSMS, nato LDS, samostojna kandidatura s podporo Popovičeve Slovenija je Naša in nazadnje Pozitivna Slovenija.

Če bodo v Ljubljani dali prav Tomšiču, razmišljajo poznavalci, se bodo le še potrdile govorice, ki krožijo po Ilirski Bistrici, da je namreč stranka SMC do njihove občine enaka kot Janševa SDS. SDS je Bistričanom dvakrat vsilila svoja državnozborska kandidata (Milana Zvera in Dimitrija Rupla), SMC pa je tokrat vsilila popolno politično novinko Tejo Ljubič iz sosednje občine, čeprav so se SMC v Ilirski Bistrici ponujali tudi resni kandidati.

VH in novinarji PN


Najbolj brano