Ministrstvo zagotavlja poklicnim gasilcem, da je ureditev poklicnih pokojnin jasna

Ministrstvo za delo je odgovorilo sindikatu poklicnega gasilstva, ki ugotavlja pomanjkljivosti glede poklicnih pokojnin, da je zakon jasen. Kdor se bo poklicno upokojil s pogoji za to pravico, bo lahko ne glede na pogoje za pravico do starostne pokojnine prejemal starostno pokojnino takoj po koncu prejemanja poklicne pokojnine, so zagotovili.

Ministrstvo za delo zagotavlja gasilcem: kdor se bo poklicno upokojil s pogoji za to pravico, bo lahko ne glede na pogoje za pravico do starostne pokojnine prejemal starostno pokojnino takoj po koncu prejemanja poklicne pokojnine. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ministrstvo za delo zagotavlja gasilcem: kdor se bo poklicno upokojil s pogoji za to pravico, bo lahko ne glede na pogoje za pravico do starostne pokojnine prejemal starostno pokojnino takoj po koncu prejemanja poklicne pokojnine. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Ureditev v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je s pravnega vidika jasna in “predstavlja neposredno pravno podlago za uveljavljanje pravic”, so zagotovili na ministrstvu.

Takšno pojasnilo so dali predstavnikom Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije in predstavnikom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije tako na sestanku kot preko elektronskega dopisovanja. Ministrstvo je na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in Kapitalsko družbo tudi naslovilo uradni dopis z jasno izraženim mnenjem glede omenjene ureditve, so navedli.

Odgovor na zahtevo sindikatov po uradnem zagotovilu s podpisom ministrice Anje Kopač Mrak bi presegal pristojnosti ministrstva, pravijo. “Obvezno razlago zakonov (avtentično razlago) lahko v Sloveniji da le državni zbor,” so poudarili.

Menijo, da ni niti potrebe niti podlage za sprejetje avtentične razlage. Kot navajajo, je drugi odstavek 204. člena pokojninskega zakona, ki opredeljuje pogoje za pravico do poklicne pokojnine, popolnoma jasen. Zavarovancem poklicnega zavarovanja podeljuje točno to pravico, ki jo zahteva sindikat, torej možnost za uveljavitev pravice do starostne pokojnine takoj po prenehanju prejemanja poklicne pokojnine, so zapisali.

Dodajajo, da še ni bilo konkretnega primera, kjer bi se pojavila kakršna koli težava oziroma kjer bi bila kršena zakonska norma.

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je od vlade in pokojninskega zavoda zahteval pisna zagotovila, da se poklicnim gasilcem takoj po poklicni pokojnini začne izplačevati starostna pokojnina. Zdaj se namreč lahko zgodi, da gasilec v času od izteka poklicne pokojnine do začetka izplačevanja starostne ostane brez pokojnine, so v torek povedali v sindikatu.

STA


Najbolj brano