Ministrstvo o založenih oporokah: Zadeva ne prispeva h krepitvi zaupanja v pravno državo

Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da so bili s problematiko nerazglašenih oporok seznanjeni že pred časom. Kot so navedli, bodo počakali na poročilo ter celovit odgovor, ki so ga želeli. Sicer pa navajajo, da gre "za zadevo, ki zagotovo ne prispeva h krepitvi pravne varnosti posameznika niti h krepitvi zaupanja v pravno državo".

Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da so bili s problematiko nerazglašenih oporok seznanjeni že pred časom. 
Kot so navedli, bodo počakali na poročilo ter celovit odgovor, 
ki so ga želeli. Foto: STA
Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da so bili s problematiko nerazglašenih oporok seznanjeni že pred časom. Kot so navedli, bodo počakali na poročilo ter celovit odgovor, ki so ga želeli. Foto: STA

LJUBLJANA > Težave z nerazglašenimi oporokami niso od včeraj. Nepravilnosti so odkrili že pred časom, najprej na Okrajnem sodišču v Novi Gorici. V okviru vrhovnega sodišča so nato že sredi aprila 2015 imenovali komisijo, ki je do septembra izdelala smernice za ravnanje v primerih, ko oporoka ni bila razglašena, opravljen pa je bil zapuščinski postopek. Komisija je pripravila tudi predlog izboljšanja poslovnega procesa v zapuščinskih postopkih, so pojasnili na vrhovnem sodišču.

Tudi na ministrstvu za pravosodje so izpostavili, da je iz odgovora vrhovnega sodišča, ki so ga želeli, izhajalo, "da je sodstvo samo zaznalo navedeno problematiko in da je v okviru posebne delovne skupine sprejelo dolžne ukrepe sodne uprave, s katerimi bi tovrstna tveganja lahko eliminirali".

Sedaj, pravijo, bodo "počakali še na posredovanje poročila ter celovitega odgovora na naše zaprosilo, v katerega je vključen tudi poziv za seznanitev z njihovimi ugotovitvami o številu takšnih primerov na vseh okrajnih sodiščih, ko so bile stranke pisno obveščene o napaki, ter za seznanitev z drugimi izvedenimi ukrepi v zvezi s to problematiko".

Vrhovno sodišče sicer "v imenu celotnega sodstva iskreno obžaluje vse nepravilnosti, do katerih je prišlo pri poslovanju z deponiranimi sodnimi oporokami", so navedli in poudarili, da težav niso pometli pod preprogo, ampak so se njihovega reševanja lotili z vso resnostjo.

Zavedajo se posledic tako za posameznike kot tudi sistem, zato so zadevo obravnavali z vso resnostjo in odgovornostjo tako do prizadetih posameznikov kot tudi na sistemski ravni, ter so tovrstno sodelovanje zahtevali tudi od vseh prvostopenjskih sodišč, so še zapisali v pojasnilu.

Danes smo v tiskanih in digitalnih PN objavili obsežen članek o tem: Ste brez dediščine, ker je sodišče založilo oporoko?

STA


Najbolj brano