Ministrstvo in Kuštrin demantirata Erjavčeve navedbe o prilogi k sporazumu z zdravniki

Vladna pogajalska skupina na ministrstvu za zdravje odločno demantira navedbe predsednika Desusa Karla Erjavca, da sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti vsebuje “še eno prilogo”. Njegova izjava dokazuje, da je komentiral materijo, ki je ne pozna, so se danes odzvali na ministrstvu za zdravje. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa je dejal, da Erjavec manipulira z neresnicami, in izrazil upanje, da bo Erjavec “odgovarjal za take izjave”.

Na ministrstvu so poudarili, da sporazum o začasni prekinitvi 
stavkovnih aktivnosti, ki sta ga parafirala ministrica za zdravje 
Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata 
Fides Konrad Kuštrin, “ne vsebuje nobene priloge, niti njene 
navedbe”.  Foto: STA
Na ministrstvu so poudarili, da sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki sta ga parafirala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, “ne vsebuje nobene priloge, niti njene navedbe”.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na ministrstvu so poudarili, da sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki sta ga parafirala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin, “ne vsebuje nobene priloge, niti njene navedbe”. Dezinformacije, ki se o stavkovnem sporazumu pojavljajo v javnosti, pa po njihovem kažejo na “veliko nepoznavanje vsebine sporazuma ali na namerno zavajanje javnosti z namenom rušenja doseženih dogovorov”.

Zdravniki ne bi imeli višjih plač, ampak bi bili nagrajeni za dodatno delo

Delovno gradivo za uvedbo fleksibilnega nagrajevanja v okviru posebnega vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob, večje kakovosti zdravstvene obravnave in omogočanja bolniku, da bi imel zdravnik več časa za njegovo obravnavo, se šele pripravlja in ni del sporazuma, so pri tem pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, pri pripravi tega delovnega gradiva za posebni vladni projekt sodelujejo strokovnjaki: zdravniki, direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, zdravniške zbornice, zdravstvene blagajne, ekonomisti, vladni uslužbenci.

Ponovili so, da ministrica za zdravje z vladno pogajalsko skupino ni presegla pooblastil, ki ji jih je dala vlada. Sporazum s Fidesom pa je v prvi vrsti naravnan v sistemsko urejanje neurejenega: v dobro bolnikov, za katere bi imel zdravnik več časa, v zaposlovanje mladih specialistov, v izboljšanje sodelovanja med družinskim zdravnikom in drugimi specialisti. “S sporazumom zdravnikom ne bi dvignili plač. Dogovorjeno je le, da bodo dodatno nagrajeni za dodatno delo, za skrajševanje čakalnih dob, kar je nenazadnje vladna prioriteta,” so še zapisali v sporočilu.

Kuštrin: Erjavec manipulira z neresnicami

“Zdravniki ne pristanemo na to, da koalicijski Desus in SD bijeta svoj medsebojni boj za politični prestiž na račun zdravnikov in bolnikov,” je po današnji novinarski konferenci mladih zdravnikov, ki so predstavili svoj vidik stanja v zdravstvu, dejal Kuštrin. Od predsednika vlade Mira Cerarja pričakuje, da bo takšno ravnanje čim prej končal, da se bo lahko začelo delo pri uresničevanju sporazuma.

Zdravniška stavka je po njegovih besedah jasno pokazala, da je zdravstveni sistem šibak, trditve, da zdravniki delajo v izrednih razmerah, pa so se potrdile. Če bo sporazum padel, bo to za Fides pomenilo izredne razmere, je ponovil. O nadaljnjih korakih pa bo v tem primeru odločal glavni odbor ali izredna konferenca.

Odgovorne v državi je pozval, da sporazum podpišejo.

Kuštrin se je danes odzval tudi na izsledke o velikih razlikah v cenah medicinsko-tehničnih pripomočkov, ki jih je 17. novembra objavila oddaja Tarča na Televiziji Slovenija. Povedal je, da so zdravniki pred časom naredili strategijo slovenskega zdravstva, ki je odgovarjala na vsa odprta vprašanja, tudi na ta, ki jih je pokazala oddaja Tarča. Upa, da odgovorne institucije ob izsledkih Tarče ne bodo ostale križem rok. Možina je dodal, da so zdravniki za 100-odstotno javno zdravstvo, ampak to pomeni tudi 100-odstotne javne vire, medtem ko je zasebnih virov zdaj več kot 800 milijonov, je dejal.

Zdravniške organizacije so politiki ponudile roko pri spreminjanju zdravstvenega sistema, a jih je v zadnjih treh letih ignorirala, je dejal predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. Politika je po njegovih besedah v celoti odpovedala, ob parafiranem sporazumu z zdravniki pa postavlja dvom.

“Nazadujemo na vseh lestvicah, čakalne dobe se se podaljšujejo, nezadovoljni so bolniki in zdravniki, tako mladi kot starejši,” je dejal.

Koalicijske razprtije bodo čez leto dni pomenile 400.000 čakajočih v čakalnih vrstah, medtem ko jih je danes 300.000, je dejal pravnik pri Fidesu Bojan Popovič.

Ministrstvo in Kuštrin se sklicujeta na Erjavčevo izjavo za petkovo oddajo Odmevi na TV Slovenija. Erjavec in podpredsednik Desusa Tomaž Gantar sta namreč po petkovi seji izvršnega odbora DeSUS omenila, da obstajajo priloge k sporazumu o začasni zamrznitvi stavke, ki v samem sporazumu niso omenjene. So pa ključni del glede vsebinskega reševanja nadaljnjega dela in plačevanja dodatnega dela zdravnikov.

STA


Najbolj brano