Ministrstvo bo o Zimmermannu obvestilo italijanske oblasti

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes v zvezi s primerom nestrokovnih operacij krčnih žil zdravnika Janeza Zimmermanna napovedala, da bodo skušali pripraviti zakonske določbe za področje nadzora kakovosti in varnosti v zdravstvu, da se taki primeri ne bi več dogajali. O Zimmermannu pa bodo obvestili italijanske oblasti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in državna sekretarka Sandra Tušar.   Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in državna sekretarka Sandra Tušar.  Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Milojka Kolar Celarc v tem trenutku ne vedo, ali je kateri od prizadetih bolnikov vložili kakšne pobude za kazensko odgovornost kirurga Zimmermanna. Napovedala pa je, da bodo stopili v stik z italijanskimi oblastmi in jih seznanili s tem, kar vedo. “Morda tudi tam ne vedo za nič,” je dodala.

“Primer Zimmermann je lep primer, ko gospodarski interes prevlada nad stroko in etiko. Že večkrat sem poudarila, da zdravstvena storitev ne more biti gospodarska storitev, zdravstveno stanje bolnika bi moralo biti v ospredju,” je v današnji izjavi medijem dejala ministrica. Po njenih besedah pa bi tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot plačnik zdravstvenih storitev moral preveriti, ali je račun, ki ga prinesejo bolniki, izdal in torej storitev opravil strokovno usposobljen izvajalec, ali ima kakšne certifikate, ki pričajo o njegovi kakovosti.

Nihče v Sloveniji nima pooblastil, da bi preverjal izvajalca v tujini

Za tiste izvajalce, ki so plačani iz splošnega dogovora, ZZZS že danes lahko preverja. Nihče v Sloveniji pa nima pooblastil, da bi preverjal izvajalca v tujini, je pojasnila ministrica. Želijo pa si v zakonodajo, ki je v pripravi, vnesti tudi pooblastila za ZZZS, da bi lahko preverjal kakovost zdravstvenih storitev, ki jih plačuje, tudi ko gre za storitve, opravljene v tujini na podlagi uredbe o čezmejnih zdravstvenih storitvah.

Skupaj z državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Sandro Tušar sta bolnike pozvali, naj preverijo reference in usposobljenost izvajalca, preden se odločijo za storitev izvajalca v tujini po uredbi o čezmejnem zdravstvenem varstvu.

Tušarjeva je danes pojasnila, da je v evropski direktivi sicer napisano, da v kolikor obstaja sum, da neka storitev ni bila opravljena v skladu z veljavnimi kliničnimi smernicami in kakovostno, lahko plačnik plačilo zavrne. “Je pa to zapletena stvar in zagotovo je to primer, iz katerega se moramo vsi nekaj naučiti in skupaj z ZZZS to ustrezno urediti,” je dejala.

Državna sekretarka obvestila zdravnike

Državna sekretarka se kot kirurginja ukvarja prav s področjem operacij krčnih žil. Danes je potrdila, da je v preteklosti k njej prišlo tudi nekaj bolnic, ki jih je predhodno operiral Zimmermann. Priznala je, da ga ni prijavila, je pa obvestila skupino zdravnikov, ki se ukvarjajo z operacijami krčnih žil, in od njih dobila zagotovilo, da so podali prijavo na zbornico. Danes je izrazila obžalovanje, da ga ob teh priložnostih ni sama prijavila. “Nisem si predstavljala, da bodo reči šle tako daleč,” je dejala.

Glede metode, ki jo uporablja Zimmermann, je pojasnila, da ne gre za alternativno metodo, saj da je opisana v strokovni literaturi. Je pa po besedah Tušarjeve tudi v strokovni literaturi navedeno, da je njena uspešnost slabša. V preteklosti so še nekateri drugi slovenski kirurgi uporabljali to metodo, a so jo opustili, ko so se uveljavile metode posegov na krčnih žilah z laserjem in radiofrekvenco.

STA


Najbolj brano