Ministrica zahteva odpravo vseh nepravilnosti

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc opozarja, da bi morali biti rezultati izrednega upravnega nadzora, ki ga je ministrstvo po primeru Ivana Radana izvedlo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, zelo resno opozorilo vsem zdravstvenim delavcem, da do takšnih dogodkov ne bo več prišlo. Ministrica od UKC zahteva dosledno odpravo nepravilnosti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc opozarja, da bi 
morali biti rezultati izrednega upravnega nadzora, ki ga je 
ministrstvo po primeru Ivana Radana izvedlo na nevrološki 
kliniki UKC Ljubljana, zelo resno opozorilo vsem zdravstvenim delavcem, da do takšnih dogodkov ne bo več 
prišlo. Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc opozarja, da bi morali biti rezultati izrednega upravnega nadzora, ki ga je ministrstvo po primeru Ivana Radana izvedlo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, zelo resno opozorilo vsem zdravstvenim delavcem, da do takšnih dogodkov ne bo več prišlo. Foto: STA

LJUBLJANA > Komisija je v izrednem upravnem nadzoru ugotovila številne nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti, od kršitev na področju spoštovanja delovnopravne zakonodaje, predpisovanja in aplikacije zdravil, spoštovanja bolnikovih pravic, spoštovanja zakonskih določil o organih in organizaciji zavoda in internih aktov pa do kršitev določil na področju izvajanja zdravstvene dejavnosti.

Nekatere kršitve so ugotovili le na intenzivnem oddelku nevrološke klinike, kjer je deloval Radan, nekatere pa za celo kliniko, pa tudi za cel klinični center, je v današnji izjavi za javnost dejala ministrica.

Komisija je Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana naložila številne ukrepe oziroma priporočila s področja spoštovanja bolnikovih pravic, izvajanja notranjih strokovnih nadzorov, sklepanja podjemnih pogodb, organizacije neprekinjenega zdravstvenega varstva, predpisovanja zdravil, evidence in shranjevanja zdravil ter ukrepov po smrti bolnika ter izvajanja obdukcij.

Z dodatnim nadzorom bo ministrstvo preverilo, ali je UKC izvedel potrebne ukrepe

Kolar Celarčeva bo od UKC zahtevala, da bo dosledno spoštoval odločbo in da bo odpravil nepravilnosti, o tem pa bo moral poročati. Nekatere ukrepe mora UKC izvesti v dveh mesecih, nekatere pa v treh, šestih in 12 mesecih. Če bo treba, bo ministrstvo še z dodatnim nadzorom preverilo, ali je UKC dejansko izvedel potrebne ukrepe, je napovedala ministrica.

Ker UKC Ljubljana na odločbo ni sprožil upravnega spora, bo ministrstvo o tistih ugotovitvah, ki niso v njihovi pristojnosti, obvestilo druge pristojne institucije, kot so svet UKC, inšpektorat za delo in inšpektorat za javni sektor.

Nadzor je bil sicer upravni in ne strokovni, je pa zajel tudi primere smrti Radanovih bolnikov. O prvem razkritem primeru bolnika, ki naj bi konec preteklega leta umrl zaradi mešanice kalija in morfija, je ministrica opozorila, da je bilo razkritje posledica spleta naključnih dogodkov. Po razkritju odgovorni niso ustrezno ukrepali, nekaterih potrebnih aktivnosti sploh niso izvedli, nekaterih pa ne pravočasno.

Primer Radan: zaposleni so po dogodku večinoma molčali

Tako so v tem primeru zatajili nadzorni mehanizmi, saj se jih zaposleni niso držali. Zato tudi nevarnosti niso zaznali pravočasno, čeprav bi jo lahko, kaže nadzorno poročilo.

Zaposleni so po dogodku večinoma molčali in o dogodku niso poročali. Zdravniki, ki so dogodek zaznali ali bi ga morali zaznati, kaznivega dejanja niso prijavili organom in so s tem med drugim delovali v nasprotju z zakonom o pacientovih pravicah.

Po razkritju so zadevo na UKC obravnavali nekoordinirano in neusklajeno. Pri tem niso ustanovili nobenega posebnega organa, ki bi usmerjalo, spremljalo ali ocenjevalo uspešnost ukrepanja vseh stalnih delovnih teles, organov oz. posameznikov. UKC tudi ministrstvu za zdravje ni poslalo obrazcev oz. poročil, kot to zahtevajo navodila o poročanju in notranji preiskavi, navaja poročilo o nadzoru.

Ministrica je tudi pohvalila komisijo, ki je opravila nadzor, saj da je opravila izjemno zahtevno delo. Pregledali so najmanj 3700 strani dokumentacij, ki so jih pridobili večinoma iz UKC, od tega 70 internih aktov.

Ob tem pa je Kolar Celarčeva še enkrat izrazila obžalovanje in sočutje do svojcev bolnikov, ki so bili obravnavani v izrednem upravnem nadzoru.

STA


Najbolj brano