Ministrica zaradi Radana terja odstope vodilnih

Kriminalisti izvajajo širšo preiskavo dogajanja na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, kjer naj bi zdravnik Ivan Radan umoril sedem ljudi. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pozvala vodstvi tako nevrološke klinike kot UKC, naj zaradi objektivne odgovornosti takoj nepreklicno odstopita.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc  

LJUBLJANA > Če vodilni ne bodo odstopili sami, bo ministrica Milojka Kolar Celarc od svetov zavoda zahtevala, naj začnejo ugotavljati njihovo odgovornost.

Tudi izredni strokovni nadzor zdravstvene nege

Zaradi sumov, da je zdravnik Ivan Radan storil sedem umorov in vrsto drugih kaznivih dejanj, je ministrica uvedla tudi izredni strokovni nadzor nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike UKC Ljubljana.

Ivan Radan je delal na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, ko je bila njegova predstojnica Bojana Žvan, ki so jo nato na začetku leta razrešili. Poleg nje so razrešili tudi predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja. Strokovni direktor David B. Vodušek je tudi ponudil odstop, a ga tedaj vodstvo UKC ni sprejelo.

Državljanom sicer ministrica sporoča, da se v slovenskih zdravstvenih ustanovah lahko počutijo varno: “Na ministrstvu ta dogodek obžalujemo, vendar močno upamo, da je šlo za osamljen primer.”

V javnost prihajajo nove trditve o domnevnem neprimernem ravnanju s pacienti na nevrološki kliniki. Po poročanju POP TV naj bi dopisovanje med Radanom in sodelavci razkrilo, da so tudi drugi zdravniki morda ravnali sporno. Po navedbah televizije naj bi najmanj tri zdravnice odklapljale bolnike z aparatov za dihanje in jih tako pustile, da se dušijo.

Vodstvo UKC: eksces, ne pravilo

Na UKC in nevrološki kliniki zagotavljajo, da je bil Radan eksces in ne pravilo. Radanove trditve o slabih odnosih in neprimernem ravnanju z bolniki označujejo za neresnične in zlonamerne.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker se je na poročanje medijev o dopisovanju Radana z nekaterimi sodelavci odzval z besedami, da je pretresen, ker je nenadoma človek, ki mu očitajo umor več bolnikov, “postal žvižgač, njegove besede pa čisto zlato”.

Vodstvo UKC pa ministričinega poziva o novih odstopih še ni komentiralo. Sergej Hojker je na novinarski konferenci, posvečeni delu nevrološke klinike, namreč poudaril, da z minstričinim pozivom uradno še ni seznanjen.

Sestre - žrtve?

Glavna sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar pa ocenjuje, da so medicinske sestre tokrat “žrtve manipulativnega ravnanja posameznika". Kot poudarja, je vse zaposlene v zdravstveni negi v UKC Ljubljana primer Radan globoko pretresel, prizadel in je predmet pogovorov. Dodaja, da ne bežijo pred odgovornostjo in opominja javnost, da tudi zaposlene v zdravstveni negi veže kodeks etike, ki jim narekuje, da delajo v dobro bolnika. “Gre za delovanje posameznika in ne za delovanja celotnega tima,” pa piše v skupni izjavi zdravnikov in medicinskih sester. Same se sicer čutijo soodgovorne, ker niso prepoznale, da je kaj takega, kar očitajo Radanu, možno.

Ob tem tudi v. d. generalnega direktorja bolnišnice Simon Vrhunec nenehno poudarja, da obžalujejo “vse, kar se je v zvezi s tem primerom slabega zgodilo, za kar smo deloma odgovorni tudi mi”.

Poziv policistov ljudem in javnosti

Kriminalisti zdaj preverjajo vse informacije, obvestila in naznanila, iz katerih izhajajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Ob tem policisti pozivajo vse, tudi medije, ki imajo kakršne koli koristne informacije, listine in dokazila, iz katerih izhajajo sumi uradno pregonljivih kaznivih dejanj, naj jih posredujejo policiji.

JANA KREBELJ,

JASNA ARKO


Najbolj brano