Ministrica zahteva odstop vodstva UKC, policija išče nove informacije glede primera Radan

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pisno pozvala predsednika sveta UKC Ljubljana Tomaža Glažarja, naj svet začne s postopki za ugotavljanje odgovornosti vodstva UKC in nevrološke klinike v zvezi z razmerami na omenjeni kliniki.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: STA

LJUBLJANA > Policija pa je zaposlene na kliniki pozvala k posredovanju informacij v zvezi s tem primerom, če jih imajo.

Milojka Kolar Celarc se je za ta korak odločila, ker kljub njenemu pozivu vodilni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana niso odstopili. Po mnenju ministrice so omenjeni objektivno odgovorni za dogajanje na nevrološki kliniki, ki se je razkrilo ob primeru zdravnika Ivana Radana.

Kot je povzela ministrica, ni šlo za osamljen primer, ampak so se zadeve ponavljale, kar kaže na to, da vodstvo ni vzpostavilo ustreznega sistema nadzora in izvajanja kontrolnih mehanizmov, da se takšni primeri ne bi ponavljali. To pa je primarna in prioritetna naloga vsakega vodstva, ne le v zdravstvu, ampak v katerem koli podjetju in organizaciji, je poudarila.

Hkrati je ministrica, kot je povedala, pozvala tudi vse druge svete bolnišnic, da povprašajo vodstva oziroma od njih zahtevajo pojasnila, po kakšnem sistemu oz. na kakšen način obvladujejo kakovost in varnost pacientov, ker je to ena od najpomembnejših odgovornosti vsakega vodstva.

Policija preverja vse informacije

Policija pa je pozvala vse zaposlene nevrološke klinike UKC Ljubljana, ki imajo morda kakšne podatke ali posnetke, naj te posredujejo policiji. Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjan Lindav je pojasnil, da bo v primeru Radan poglavitno vlogo odigrala prav zdravstvena stroka.

Lindav je v zaradi interesa še odprte preiskave zelo skopi izjavi pojasnil, da preverjajo vsako informacijo, ki pride do njih, in teh je vedno več, krog preiskave je zato izredno širok. “Kriminalisti intenzivno preverjajo vse informacije o sumih kaznivih dejanj, ki se preverjajo po uradni dolžnosti, tudi določene nepravilnosti odgovornih oseb,” je pojasnil.

Obenem pa ni mogel ne potrditi ne ovreči nepreverjenih informacij, da so med osumljenimi medicinske sestre. Na isto vprašanje glede zdravnikov je prav tako odvrnil, da te informacije ne more potrditi.

Komentarji v poslanskih skupinah

Primer Radan so znova komentirali tudi v poslanskih skupinah. Poslanci so si bili enotni, da bi morali vodilni za svoja ravnanja prevzemati odgovornost, a medtem ko so nekateri podprli poziv ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc k odstopu vodstva UKC Ljubljana, so drugi s prstom pokazali tudi nanjo. Ministrica je na popoldanski novinarski konferenci poslanske kritike zavrnila.

Tako poslanec Desus Tomaž Gantar kot poslanka NSi Ljudmila Novak sta menila, da bi moralo vodstvo UKC Ljubljana prevzeti objektivno odgovornost za dogajanje na nevrološki kliniki. Poslanec ZL Miha Kordiš pa je nasprotno menil, da se “objektivna odgovornost navadno začne pri glavi in vemo, kdo je glava našega zdravstva”.

“Če bi bil minister za zdravje objektivno odgovoren za vse, potem bi že prvi dan, ko bi nastopil mandat, lahko odstopil,” pa je ministrica Kolar Celarčeva odgovorila na poslanske izjave.

STA


Najbolj brano