Ministrica gre, a brez slabe vesti

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar se po objavi podatkov o honorarjih, ki jih je kot visokošolska učiteljica prejemala poleg redne plače, umika z ministrske funkcije. Zaradi zaslužkov nima slabe vesti, zaveda se le, da bi z njimi povezani očitki ves čas obremenjevali delo ministrstva. Premier Miro Cerar je njen odstop že sprejel.

Stanka Setnikar Cankar je po razkritju visokih honorarjev, ki jih je prejemala poleg redne plače, ponudila svoj odstop. Premier je odstop sprejel, naslednika pa še nima. Foto: STA
Stanka Setnikar Cankar je po razkritju visokih honorarjev, ki jih je prejemala poleg redne plače, ponudila svoj odstop. Premier je odstop sprejel, naslednika pa še nima. Foto: STA

LJUBLJANA > Stanka Setnikar Cankar z ministrstva odhaja z dvignjeno glavo, prepričana, da avtorskih honorarjev na Fakulteti za upravo niti ona niti njeni sodelavci niso pridobivali nezakonito.

Setnikarjeva vidi zlorabo osebnih podatkov

Nespoštovanje zakonov očita drugim: prepričana je, da javna objava avtorskih honorarjev, ki so jih od javnih zavodov prejeli posamezniki, pomeni zlorabo osebnih podatkov in ne objektivnega obveščanja. “Tisti, ki smo vse pedagoško delo za izredni študij, svetovalno in raziskovalno delo pa tudi predavanja v tujini zakonito opravili prek institucij, kjer smo zaposleni, in so institucije od tega prejele delež, smo javno izpostavljeni na sramotilnem odru,” je potožila ob najavi odstopa z ministrske funkcije. Podatki Supervizorja so v četrtek razkrili, da je med leti 2004 in 2014 ministrica poleg redne plače na Fakulteti za upravo zaslužila še 636.000 evrov honorarjev iz javnih sredstev. Od tega je prejela 542.000 evrov od svoje fakultete, kjer je bila dalj časa tudi dekanja.

Cerar še nič o imenih

Premier Miro Cerar je popoldne sprejel njen odstop. “Ministrica je prepričana, da ni storila nič nezakonitega in tudi nič neetičnega. Sam tega še ne morem oceniti, ker vseh okoliščin in podrobnosti ne poznam. Sem pa sprejel njeno oceno, da bi lahko to politično obremenilo delo vlade in sem sprejel njen odstop,” je pojasnil. O imenih kandidatov za njenega naslednika še ni govoril, se pa po njegovih besedah ponuja kar nekaj možnosti.

Iz političnih vrst so sicer prihajali predvsem odzivi, da je treba problematiko honorarjev in podjemnih pogodb rešiti na sistemski ravni.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer so prek Supervizorja avtorske honorarje naredili javne, pravijo, da je odstop osebna odločitev ministrice, njene trditve, da gre pri objavi za zlorabo osebnih podatkov, pa zavračajo: “Komisija z objavo zgolj zagotavlja transparentnost delovanja javnega sektorja in porabe javnih sredstev. Prav zato, ker gre za porabo javnih sredstev, o zlorabi osebnih podatkov ne moremo govoriti.”

Kastni sistem

Da odstop ministrice ne sme pomesti problema pod preprogo, pravijo tudi v sindikatih, ki so bili z ministrico prav zaradi varčevalnih predlogov v šolstvu ves čas na bojni nogi. Bistvo problema je, da na univerzi očitno obstaja neka “elita oziroma kasta, ki je nadzirala tok denarja, v veliki meri javnih sredstev, po posameznih fakultetah in ga obračala v svoje žepe”, ugotavlja Branimir Štrukelj iz sindikata Sviz.

Na samovoljo zgornjega sloja akademske skupnosti opozarja tudi predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič: “Primer, ko dekan poleg polne redne zaposlitve in raziskovalnih projektov honorarno poučuje na devetih dodatnih lokacijah in s tem zasluži stotisoče evrov, medtem pa množice sposobnih mlajših znanstvenikov zaradi 'varčevanja' ostajajo brez službe, životarijo s prekarnimi pogodbami ali ždijo v izhodiščnih plačnih razredih, bi učinkoval kot groteskna karikatura, če ne bi bil resničen in če ne bi bil značilen za razmerja v slovenskem visokem šolstvu.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano