Vlada nasprotuje predlogu SDS

Vlada nasprotuje noveli zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki jo predlaga SDS in vpeljuje sistem vajeništva. Predlog predvideva skoraj enako ureditev vajeništva, kot je veljala med letoma 1996 in 2005 in ni dosegala svojih ciljev, so zapisali v danes sprejetem vladnem mnenju. Vlada sicer v zvezi s tem pripravlja svoj predlog.

Sprejetju predloga zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci opozicijske SDS, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak naklonjena, a z nekaterimi popravki.
Sprejetju predloga zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci opozicijske SDS, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak naklonjena, a z nekaterimi popravki. 

LJUBLJANA > Predlagane spremembe zakona, ki jih je poslanska skupina SDS vložila v skoraj identični obliki kot marca lani, obnavljajo zakonsko ureditev vajeništva, tako da v celoti in skoraj nespremenjeno povzemajo poglavje o vajeništvu, kakršno je bilo urejeno v zakonu o poklicnem in strokovnem izobraževanju iz leta 1996, pojasnjujejo v vladnem mnenju.

Izkušnje, ki jih imamo v Sloveniji iz obdobja, ko je bilo vajeništvo sestavni del sistema poklicnega izobraževanja, po navedbah vlade kažejo, da so za uspešno delovanje vajeništva potrebni širok družbeni konsenz, še zlasti med socialnimi partnerji, in obsežne spodbude delodajalcem iz javnih sredstev. Ob tem opozarjajo na obveznosti delodajalca v primeru nesreče, odgovornosti do vajencev v primeru težav podjetja in nejasnosti glede plačila nagrade vajencu.

Kot so zapisali v vladnem mnenju, predlagana novela temelji na zmotnem prepričanju, da je mogoče s spremembo zakona urediti celotno problematiko vajeništva. Finančne posledice, ki jih predvideva novela, pa po njihovih ocenah nimajo realne podlage niti v obstoječih sprejetih proračunih niti v predvidenih sredstvih evropskih kohezijskih skladov.

Ob tem navajajo, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravlja predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki odpira možnost uvedbe vajeništva, če bodo izpolnjeni pogoji glede financiranja iz javnih sredstev in če bodo v posebnem zakonu ali v več zakonih v celoti urejena statusna razmerja vajenca in iz tega izhajajoče obveznosti delodajalcev in države. Tak koncept je bil po njihovih navedbah dogovorjen tudi v partnerskem dialogu o pripravi novega socialnega sporazuma. Na vladi so kritični tudi do ureditve pravic dijakov in izrekanja vzgojnih ukrepov, ki v predlagani noveli ostaja v dosedanjih okvirjih, ministrstvo pa nasprotno uveljavlja koncept, da je treba vzgojno ukrepanje urejati na ravni šole. Prav tako po njihovih navedbah predlagana novela ne ureja dovolj podrobno problemov fiktivnega vpisa. Na ministrstvu za izobraževanje so tako že pripravili delovno gradivo za spremembe zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki to področje ureja bolj celovito in podrobno, so še pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Sprejetju predloga zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci opozicijske SDS, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak naklonjena, a z nekaterimi popravki.

Predlog, katerega namen je odprava volonterskega pripravništva, podpira tudi Mladi forum SD.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je Anja Kopač Mrak na to temo že sklicala sestanek z vsemi ministrstvi, ki jih problematika zadeva in na katerem bo oblikovano skupno mnenje glede predloga zakona.

Spomnili so, da je ministrica že večkrat javno povedala, da ne podpira neplačanega pripravništva in se je tudi v okviru razprav na vladi že večkrat zavzela, da se to področje uredi. Ministrstvo je v zvezi s tem pripravilo tudi gradivo, na podlagi katerega je vlada že sprejela nekatere sklepe, med drugim da volonterskega pripravništva v javnem sektorju ne podpira.

Podporo predlogu SDS so izrazili tudi v Mladem forumu SD. “Čas je za ureditev tega področja in zagotovitev plačila vsem pripravnikom,” so zapisali.

Menijo, da je predlog SDS dober in nujen za sistemsko ureditev pripravništev in odpravo volonterskih pripravništev tako v zasebnem kot javnem sektorju. Kot so opozorili, se ta namreč kljub navodilom vlade o odpravi pogodb o volonterskem pripravništvu za ministrstva, vladne službe in subjekte javnega sektorja še vedno pojavljajo.

Vlado in parlamentarne stranke pozivajo, naj podprejo predlog, “če že ministrstva sama ne morejo slediti sklepom vlade za pripravo sistemskih ukrepov, za katere je bil rok do 15. januarja”.

Poslanci SDS so z namenom, da bi odpravili volontersko pripravništvo, 14. januarja v zakonodajni postopek vložili že tretji predlog zakonske rešitve. V predlog zakona o ukrepih na področju pripravništva so dodali varovalko, po kateri bi bil v primeru, če vlada ne bi v roku sprejela politike na področju pripravništev za obdobje petih let, vsak volonterski pripravnik upravičen do denarnega nadomestila najmanj v višini minimalne plače.

STA


Najbolj brano