Ministrica kljub košarici SD in Desus vztraja pri lekarniškem zakonu

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v izjavi medijem poudarila, da bo pri zakonu o lekarniški dejavnosti vztrajala in ga bo danes zagovarjala na parlamentarnem odboru za zdravstvo kljub temu, da sta koalicijski SD in Desus odtegnili podporo predlogu zakona. Dejala je, da ni presenečena nad tem, kar se dogaja.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v izjavi medijem 
poudarila, da bo pri zakonu o lekarniški dejavnosti vztrajala in 
ga bo danes zagovarjala na parlamentarnem odboru za 
zdravstvo kljub temu, da sta koalicijski SD in Desus odtegnili 
podporo predlogu zakona.  Foto: Daniel Novakovič/Sta
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v izjavi medijem poudarila, da bo pri zakonu o lekarniški dejavnosti vztrajala in ga bo danes zagovarjala na parlamentarnem odboru za zdravstvo kljub temu, da sta koalicijski SD in Desus odtegnili podporo predlogu zakona.  Foto: Daniel Novakovič/Sta

LJUBLJANA > "Preseneča me, da vsi goreče zagovarjajo spremembe v zdravstvu. Ko pa so spremembe tik pred tem, da jih sprejmejo v DZ, jih kar naenkrat ne podpirajo več in jih brez kakršnih koli vsebinskih argumentov zavrnejo," je dejala v izjavi medijem pred koalicijskim usklajevanjem glede predloga zakona o lekarniški dejavnosti.

Odbor DZ za zdravstvo je na današnji seji, na kateri je bila načrtovana druga obravnava predloga zakona o lekarniški dejavnosti, sklenil, da bo pred nadaljevanjem postopka opravil javno predstavitev mnenj o zakonu. Proti predlogu sta bili le največja poslanska skupina SMC in opozicijska ZL, kar pomeni, da tudi koalicija o tem ni enotna. Sklep za javno predstavitev mnenj in tako prekinitev parlamentarne obravnave predloga zakona o lekarniški dejavnosti sta na predlog predsednika odbora Tomaža Gantarja (DeSUS) podprli koalicijski DeSUS in SD, poleg njiju pa še SDS in NSi ter Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. V SMC pa menijo, da javna predstavitev mnenj ne bo nič spremenila. Predsednik odbora Gantar je predlog za javno predstavitev mnenj pospremil tudi s pojasnilom, da z zakonom praktično ni nihče zadovoljen, tudi ne strokovna javnost.

Pri tem se je obregnila ob poslanca Desus in nekdanjega zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki je prvi v koaliciji povzdignil glas, da je predlog zakona slab. "V dveh letih svojega mandata praktično ni podal nobene vsebinske sistemske spremembe krovne zakonodaje v zdravstvu," je dejala.

"Torej očitno spremembe v zdravstvu podpirajo samo zdravniki, ki so danes napovedali stavko. Podrobnosti mi niso znane, ko bom o tem uradno obveščena, bom pa tudi to komentirala," je dodala.

Pri predlogu zakona o lekarniški dejavnosti, ki je prvi sistemski zakon v DZ, ki ga je vložila Kolar Celarčeva, bo vztrajala, ker je prepričana, da je zakon dober, saj prinaša mnogo dobrih ukrepov za vse državljane glede dostopnosti in cene zdravil, glede oskrbe zdravil itd.

"Zato bom zakon zagovarjala in vztrajala, da se obravnava in se po 24 letih končno sprejme moderen sistemski krovni zakon. In tudi to je del reforme, za katero mi vsi očitajo, da je ni," je dejala.

STA


Najbolj brano