Ministrica grožnje prijavila policiji

Medicinski pripomočki, kot so srčno-žilne opornice, kolčne proteze, srčni spodbujevalniki itd., se po državi plačujejo po različnih cenah in kupujejo prek posredniških podjetij. Razlike v cenah teh pripomočkov so v primerjavi s tujino, denimo s Finsko, velike, so med drugim razkrili v včerajšnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor kupujejo skoraj štirikrat dražje srčno-žilne opornice kot v Ljubljani. Če bi jih nakupili po najnižjih cenah v Sloveniji, bi v prihranili 481.000 evrov. Če bi na primer bolnišnice vseh 6245 srčno-žilnih opornic lani kupile po najnižji ceni, bi prihranile 810.000 evrov, so poročali.

Aleš Furlan, ki je šempetrski bolnišnici leta dobavljal medicinske pripomočke in z bolnišnico ustvaril pretežni del prihodkov, je zaprl podjetje po skrajšanem postopku. Morebitni upniki imajo leto dni časa, da terjajo njega osebno. Aleš Furlan je brat šefa specializiranega tožilstva Harija Furlana, je včeraj poročala RTV Slovenija. Medtem ko podjetje Aleša Furlana Primsell šempetrski bolnišnici drago prodaja umetne kolke - zanje plačajo 71 odstotkov več kot v jeseniški bolnišnici -, je Harij Furlan vodja tožilstva, katerega prioriteta je preiskava že več let problematiziranih odnosov med javnimi bolnišnicami in njihovimi dobavitelji. Furlan je za RTV dejal, da to ne vpliva na delo tožilstva in da gre za neupravičen napad na njegovo družino.

V Tarči so poročali, da deseterica največjih veletrgovcev 26 javnim bolnišnicam na leto proda za 215 milijonov evrov zdravil in medicinskih pripomočkov. Primerjava s cenami nekaterih medicinsko-tehničnih pripomočkov v nekaterih bolnišnicah na Švedskem in Finskem je tudi razkrila, da so te bistveno nižje kot v Sloveniji, sistemske korupcije pa praktično ne poznajo.

Po informacijah Tarče, ki je predstavila analizo podatkov, opravljeno v okviru projekta TVS Ekstravisor, bi tako v šempetrski bolnišnici lahko lani opravili 13 kolčnih operacij, če bi umetne kolke istega proizvajalca kupovali po ceni, kot so jo dosegli v Splošni bolnišnici Jesenice. Več kot 730.000 evrov bi bolnišnice, zlasti UKC Ljubljana, prihranile pri spodbujevalnikih, če bi jih kupovale po najnižjih cenah.

"Pojavljajo se tudi grožnje, ker dregamo v različne mreže," je v oddaji javno povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Izpostavila je dobavitelje medicinske opreme in gradbene mreže, v katere je dregnila po prihodu na ministrstvo. Konkretno je izpostavila popravila na Onkološkem inštitutu. Grožnje je prijavila policiji.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pojasnila, da na ministrstvu pripravljajo standarde za medicinsko-tehnične pripomočke, na podlagi katerih bodo pripravili skupna javna naročila. Za najpogosteje uporabljane medicinske pripomočke, in sicer za plenice, rokavice in igle ter dilatacijski material in katetre, pa so skupno javno naročilo na ministrstvu za zdravje že izvedli. "To lahko deluje na severu, ne pa pri nas na Balkanu. Nekaj bi že 'zmutili'," je prepričan kirurg Erik Brecelj, saj je po njegovem mnenju lažje prepričati eno komisijo kot vse po različnih bolnišnicah.

Poleg tega bo enotne standarde, iz katerih bodo razvidne cene po vsej Evropi, v prihodnjem letu objavila tudi EU, je napovedala Kolar Celarčeva.

Direktor UKC Maribor Janez Lavre je priznal, da je podpisal pogodbo o nakupu določenih srčno-žilnih opornic, ki naj bi bile slabše in dražje. Za takšnim nakupom je po njegovih besedah stala stroka. Ob tem je napovedal revizijo postopka nakupa opornic, v skrajnem primeru ga bodo razveljavili in ponovili javni razpis.

Kardiolog Dragan Kovačič iz Splošne bolnišnice Celje je pri navajanju cen srčno-žilnih opornic opozoril, da ne gre mešati hrušk in jabolk. Kot visoke cene so bile izpostavljene cene opornic, ki pa jih lahko kirurgi vstavijo v najbolj zamašene žile. "Ti stenti rešujejo življenje, saj gredo tja, kamor ne ne moremo vstaviti drugih," je dejal.

STA


Najbolj brano