Ministrica Bizjak Mlakarjeva nepreklicno odstopila na seji DZ

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na izredni seji državnega zbora nepreklicno odstopila. Pred tem je poslancem predstavila svoj pogled na opravljeno delo in zavrnila očitke, ki jih je na seji razgrnil premier Miro Cerar.

 Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je nepreklicno 
odstopila. “V vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, 
upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne 
vidim,” je dejala.  Foto: STA
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je nepreklicno odstopila. “V vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim,” je dejala.  Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je namreč predlagal razrešitev ministrice Julijane Bizjak Mlakar, saj je ocenil, da ne izkazuje zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade.

Kot je dejal, se vlada v polni meri zaveda pomena kulture in njene vloge v družbi kot tudi aktualnih izzivov na področju kulture. Zato so si na področju kulture zadali ambiciozne cilje, ki pa se uresničujejo prepočasi.

Ministrica ne uresničuje oziroma bistveno prepočasi uresničuje nujne naloge na področju svojega resorja, saj kljub zadostnemu času za nekatere temeljne zakonske spremembe in za sprejem drugih nujnih ukrepov teh še ni pripravila, je poudaril.

Ministričino tarnanje, da ni dovolj denarja, je nekorektno

Očital ji je tudi nekorekten odnos. “Ministrica je doslej pogosto iskala vzroke za neizvajanje svojih nalog z izpostavljanjem nerazpoložljivosti zadostnih proračunskih sredstev. Ti njeni pogosto tudi javni nastopi so nekorektni, zato, ker je te zaveze sprejela skupaj z vlado. Proračun za kulturo je ta vlada vse od začetka svojega mandata v skladu z zmožnostmi povečevala, kar ministrica v javnosti pogosto zamolči, neupravičeno pa napada vlado in njene člane,” je bil oster.

Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 ni začela resno izvajati

Ministrici Cerar očita, da Nacionalnega programa za kulturo 2014-2017 ni začela niti resno izvajati niti ni predlagala ustreznih dopolnitev, “kar bi bilo smiselno, če meni, da ta dokument ni ustrezen”. Očita ji tudi, da na ministrstvu niso pripravili prenove kulturnopolitičnega modela, čeprav o tem govori koalicijski sporazum.

Spomnil je na odstop članov prejšnjega Nacionalnega sveta za kulturo. Kot je dejal, je ta “ključen za nadzor nad izvajanjem nacionalne kulturne politike”, tesno sodelovanje in stalna komunikacija med ministrstvom in svetom pa je “predpogoj za uspešno izvajanje kulturne politike”. “Žal sodelovanja in komunikacije ni bilo dovolj,” je poudaril.

Prenova medijske zakonodaje prepočasna, premalo narejenega na področju kulturne dediščine

Ustrezne obravnave po njegovih besedah ni bila s strani resorja in ministrice deležna niti prenova medijske zakonodaje. Tudi “tu je delo ministrstva prepočasno in kaže na odsotnost razumevanja akutnosti problemov,” je dejal.

Premalo je bilo narejenega tudi na področju kulturne dediščine, čeprav je ministrica na začetku mandata napovedovala, da bo ta njena prioriteta. Osnutek zakona o zagotavljanju denarja za nekatere nujne programe v kulturi, ki ga je pripravila, je po Cerarjevih besedah slabo utemeljen in brez jasnih prioritet. “Predlagana vsota investicij je nerealna in je niti ob večji gospodarski rasti v integralnih sredstvih proračuna ni mogoče zagotoviti,” je dodal.

Kaplja čez rob zgodba o prenosu upravljanja idrijskega rudnika

Kaplja čez rob pa je bila neizpolnitev sklepov vlade o prenosu upravljanja idrijskega rudnika ter vseh s tem povezanih nalog na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Ministričino trditev, da ji vlada nalaga rudarska dela, je označil kot “neresnico in nesmisel”, saj rudnik že dolgo ne obratuje. Poudaril je, da so z vladnim sklepom tudi jasno razmejene pristojnosti med ministrstvom za kulturo ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nujna je sposobnost vodenja dialoga

Dejal je, da je naloga ministrstva za kulturo in ministrice vodenje in polno uveljavljanje kulturne politike vlade. “V rokah ministrstva je osrednja koordinacija različnih kulturnih konceptov in pogledov, ki jih mora vtkati v vizijo razvoja kulturne politike. To se mora odražati v angažiranem in učinkovitem delovanju za kulturo in z njo v uspešnem povezovanju s ključnimi deležniki na področju kulture ter v sodelovanju z drugimi ministrstvi, organizacijami, strokovno javnostjo in mediji,” je poudaril in ministrici očital, da je bila pri tem neuspešna.

Poudaril je, da je “sposobnost vodenja dialoga pri vodenju ministrstva nujna”. “Vlade ni mogoče voditi uspešno, če član vlade ni pripravljen iskati rešitev in je nenaklonjen dialogu,” meni Cerar.

Nič manj ostra ni bila Bizjak Mlakarjeva, ki je dejala, da je verjetno edina ministrica, ki jo razrešuje zato, ker ni brezpogojno poslušna njegovim zahtevam, ki bi pomenile ravnanje v nasprotju z zakonskimi predpisi.

Bizjak Mlakarjeva: Cerar se o Idriji ni želel pogovoriti

“Vaše navedbe o neizpolnjevanju sklepov vlade ne držijo,” je zatrdila in Cerarju očitala, da se o problemih ni želel pogovoriti. “Leto dni sem se zaman trudila, da bi skupaj z vami in pristojnimi ministri v dobro prebivalcev Idrije uredili probleme rudnikov. Med drugim sem vam predlagala, da se ustavi likvidacijo rudnika v Idriji, zaposleni rudarji pa bi v novem podjetju nadaljevali rudarska dela, potrebna za varovanje Idrije. Pa za to razumno rešitev niste želeli slišati ne vi, ne minister Mramor, ki je odgovoren za Slovenski državni holding in tudi ne drugi ministri.”

Prepričana je še, da če bi Slovenski državni holding konec aprila res likvidiral rudnik v Idriji, kot da napoveduje Cerar, da bodo s tem “povzročili splošno nevarnost za življenja ljudi ali premoženja velike vrednosti, kar je tudi kaznivo dejanje”.

Sprejem treh sistemskih zakonov zavira finančni minister

Dodala je, da so na ministrstvu za kulturo pripravili vseh predvidenih devet zakonskih predlogov. “Obljubili ste pomoč pri treh sistemskih zakonih, katerih sprejem na vladi že skoraj leto dni zavirata minister za finance in predsednik odbora za kulturo gospod Dragan Matić, pa ni bilo od tega nič, zato lahko očitek glede preostalih zakonov pade kvečjemu na vas. Na kulturi smo svoje delo v celoti opravili,” je prepričana ministrica.

Zakaj ne odstopijo ministri, ki niso izvršili 30 sklepov vlade?

Obenem je opozorila, da je bilo na dan 31.12. 2015 neizvedenih 32 sklepov vlade. “Zakaj niste pozvali k odstopu ministrov, ki pa niso izvršili preostalih 30 sklepov vlade,” je vprašala.

“Hkrati pa ste vzvišeno od mene pričakovali brezpogojno pokornost in 'poslušnost', izpolnitev s pravnimi mnenji dokazano neizvedljivih sklepov vlade,” je dodala.

Ne vidi se v vladi, ki se uklanja lobijem

Premierju je očitala uklanjanje lobijem. “Zgodba o gospodarskih poslih, ki naj bi se peljali preko javnega kulturnega zavoda v Idriji, ki bi opravljal le negospodarske dejavnosti, po sklepu vlade iz leta 2011 pa naj bi ta zavod opravljal cel kup gospodarskih dejavnosti, ki nimajo nič z dejavnostjo varstva kulturne dediščine - poleg rudarskih še ravnanje z nevarnimi odpadki, dejavnost oglaševalskih agencij, potniškega prometa in drugo, dokazuje, da so lobistična omrežja še kako trdoživa. Kot kaže, imajo celo moč odstavljati ministre, ki njihove finančne interese ogrožajo”.

“V vladi, ki deluje v interesu lobijev in najpremožnejših, zanemarja pa zakonitost in moralnost, predvsem pa ne vidi težav običajnih ljudi, ki plačujejo davke, upoštevajo zakone in jim je dostojanstvo ukradeno, se ne vidim,” je dejala in Cerarju izrekla še nezaupnico, nato pa mu predala odstopno izjavo.

Nazaj v poslanske klopi

Bizjak Mlakarjeva se vrača v poslansko skupino Desus, kjer je po besedah prvaka stranke Karla Erjavca toplo sprejeta in se tudi veselijo njenega prispevka v DZ.

Sejo DZ so prekinili, DZ pa se bo z njenim odstopom uradno seznanil po tistem, ko bo premier Cerar državnemu zboru posredoval pisno obvestilo o odstopu.

Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier deset dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Vodenje ministrstva za kulturo naj bi začasno prevzel minister iz vrst Desus za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

STA


Najbolj brano