Ministri SD na dopustu

Po blamaži z dvodnevno ministrico Klavdijo Markež, ki je v sredo odstopila, je premier Miro Cerar moral ponovno prevzeti šolski resor. Nadaljuje pa se spor glede zahteve za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra.

Klavdija Markež je v sredo odstopila, o poslanskem mandatu 
pa se še ni odločila. Foto: Tamino Petelinsek
Klavdija Markež je v sredo odstopila, o poslanskem mandatu pa se še ni odločila. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Očitno Stranka modernega centra meri moči s svojima koalicijskima partnerjema. Karl Erjavec, ki je najprej zatrdil, da podobne naloge OVS, kot jo je naročil Janko Veber, sam v vlogi obrambnega ministra nikoli ne bi dal, se je že omehčal in sedaj njegov Desus ni naklonjen razrešitvi ministra Vebra, češ da je res ravnal nezakonito, a je delal (tudi napako) v dobri veri.

Rekonstrukcija je vedno možna

Socialni demokrati še vedno trdno stojijo za svojim ministrom, Cerarju pa so včeraj nagajali tudi s tem, da je redna seja vlade minila brez prisotnosti vseh treh njihovih ministrov. Bili so na dopustu, so pojasnili. Drugi člani vlade nad tem dejstvom niso bili navdušeni.

“Opcija o rekonstrukciji vlade je vedno možna, vendar se o tem nismo še pogovarjali. Možno pa je tudi, da premier Miro Cerar na razrešitev ministra Janka Vebra veže zaupnico, a je to povsem njegova osebna odločitev,” je po seji vlade pojasnjeval minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Cerar spet minister

Medtem je Cerar odstopno izjavo Klavdije Markež že poslal v državni zbor, začasno vodenje resorja pa je znova prevzel sam. Primer Markeževe je označil za posebej nesrečnega. “Nisem pričakoval, da bom soočen s takšno situacijo, kajti v fazi preverjanja med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo,” je dejal in priznal, da je objektivna odgovornost tudi na njem in mora to zadevo sedaj popraviti.

Ministrici bo funkcija prenehala, ko se bo z njenim odstopom seznanil DZ, to pa bo na prvi seji DZ oziroma najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. To bo najbrž v četrtek, ko bo DZ obravnaval tudi Cerarjev predlog za razrešitev Janka Vebra. Cerar ima nato za predlog novega kandidata na čelu tega resorja deset dni časa.

Študij ji je plačala Ljudska univerza

Kaj bo s Klavdijo Markež, ki ni dočakala niti svoje prve seje vlade, saj je zaradi očitkov o plagiatorstvu svoje magistrske naloge odstopila, včeraj še ni bilo jasno. SMC je nedvoumno povedala, da je ne želi videti v svojem poslanskem klubu. Možno je njeno sodelovanje v parlamentu kot nepovezane poslanke, lahko pa se poslanskemu mandatu tudi odpove.

Morda jo čaka tudi odvzem magistrskega naziva, saj je senat Fakultete za državne in evropske študije v Kranju včeraj uvedel postopek za ugotavljanje izpolnitve pogojev za odvzem magistrskega naziva in že imenoval tričlansko komisijo, ki mora v 30 dneh pripraviti vsebinsko poročilo o morebitnih kršitvah. Postavlja pa se tudi vprašanje, ali bo v primeru odvzema magisterija morala vrniti plačane šolnine Ljudski univerzi Ptuj (približno 6000 evrov), ki je financirala njen podiplomski študij in kjer je bila zaposlena. Klavdija Markež je zaradi magistrskega naziva najmanj osem let dobivala še poseben dodatek.

DENIS SABADIN


Najbolj brano