Minister bo obvestil sodni svet, naj ponovi razpis za predsednika vrhovnega sodišča

Minister za pravosodje Goran Klemenčič bo še danes obvestil sodni svet, naj ponovi razpis za predsednika vrhovnega sodišča. Kot je dejal v izjavi ob robu seje DZ, upa, da se bodo v tretjem poskusu tako občna seja vrhovnega sodišča kot sodni svet poenotili in našli ustreznega kandidata.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič Foto: STA
Minister za pravosodje Goran Klemenčič Foto: STA

LJUBLJANA > Goran Klemenčič je tako danes pojasnil, da bo kandidata za predsednika vrhovnega sodišča predlagal, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Trenutno še niso, saj je v petek dobil obvestilo sodnega sveta, po katerem nobeden od kandidatov ni dobil zahtevane večine.

“Preko vikenda sem se odločil in danes zjutraj strokovnim službam naročil, naj pripravijo odločbo, s katero se postopek ustavi. Še danes pa bom obvestil sodni svet, naj začne z novim razpisom,” je dejal pravosodni minister.

Dejstva, da bo to že tretji razpis, na vrhovnem sodišču pa očitno ni kandidata, ki bi bil sprejemljiv za kolege in stroko, ni želel komentirati. Upa pa, da se bodo v tretjem poskusu tako občna seja vrhovnega sodišča kot sodni svet poenotili in našli ustreznega kandidata.

“Sodstvo je pred pomembnimi izzivi. Pomembno je, da dobimo verodostojno osebo, ki bo imela kar najširšo podporo tako v sodstvu, kot kasneje v DZ,” je dejal Klemenčič.

Sodni svet namreč med kandidatoma za predsednika vrhovnega sodišča ni podprl ne Vladimirja Horvata ne Rudija Štravsa. Kot so zapisali v mnenju, noben kandidat ni prepričal s programom in dodatnimi pojasnili v tolikšni meri, da bi dobil predpisano večino glasov članov sodnega sveta, to je dvotretjinsko večino glasov vseh članov. Vrhovni sodniki so na občni seji 5. septembra izrazili podporo Štravsu.

Odhajajočemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši se mandat izteče novembra.

STA


Najbolj brano