Minimalne plače kmalu višje?

Sindikati so v DZ vložili potrebne podpise v podporo zakonski noveli za spremembo definicije minimalne plače. Pričakujejo podporo poslancev, kar je verjetno. Koalicija se je včeraj uskladila, da bo spremembo zakona podprla. V GZS pa opozarjajo, da bi bila redefinicija minimalne plače socialni avtogol.

Sindikati so zbrali več kot 12.000 podpisov, potrebnih 5000 
zgolj v dveh dneh.
Sindikati so zbrali več kot 12.000 podpisov, potrebnih 5000 zgolj v dveh dneh. 

LJUBLJANA > Sedem reprezentativnih sindikalnih central - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Neodvisnost, Pergam, Altenativa, Solidarnost, KS 90 in konfederacija sindikatov javnega sektorja - je v DZ vložilo 11.000 overjenih podpisov podpore. Skupno so jih zbrali več kot 12.000, potrebnih 5000 podpisov so zbrali v dveh dneh. “Smo zadovoljni. Naredili smo tisto, kar lahko in moramo, da bi odpravili veliko krivico, ki je vgrajena v ta zakon - da tisti, ki delajo ponoči, ob nedeljah ali praznikih in imajo minimalno plačo, nimajo pravice do dodatkov, pravice, ki gre vsem ostalim,” je povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Obeta se podpora

Spremembi zakona se v DZ obeta podpora. Poslanci SMC odločno podpirajo spremembe definicije minimalne plače, kot jih predlagajo sindikati. Poslanec Saša Tabaković je poudaril, da sedanja ureditev ni pravična. Dodal je še, da bodo poslanci SMC predlagali, da pride do čimprejšnje obravnave zakona v DZ, tako da pričakuje obravnavo že na redni septembrski seji.

Bo pa treba paziti, je opozoril minister za javno upravo Boris Koprivnikar, da se ne bo zmanjšala konkurenčnost. Predlog sindikatov podpirata tudi koalicijski partnerici SD in Desus.

V ZL so včeraj znova odločno podprli sindikalnemu predlogu sprememb zakona o minimalni plači. Sami bi šli v spremembah še dlje. V NSi pa so opozorili, da pobuda sindikatov ni usklajena z dogovorjenim socialnim sporazumom.

GZS: kratko bodo potegnili delavci

GZS je presenečena nad odločitvijo stranke SMC, da bo podprla predlog sprememb definicije minimalne plače. Opozarja, da bodo lahko ogrožena številna delovna mesta in obstoj podjetij ter da bodo v zameno za pristop k pogajanjem v javnem sektorju kratko ponovno potegnili gospodarstvo in delavci.

“Redefinicija minimalne plače bi bil socialni avtogol. Namesto da bi država zmanjšala pretirano obremenitev plač in tako omogočila, da delavci v žep dobijo več, jemlje zaradi dviga bruto plač tudi od tistih, ki imajo že sedaj najmanjše plače, več davka in drugih dajatev. Kar prav gotovo ni socialni ukrep,” je zapisal generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. Kritični so tudi v OZS in TZS. NR


Najbolj brano