Mineva četrt stoletja od odločitve o izvedbi plebiscita o samostojnosti Slovenije

V teh dneh mineva četrt stoletja od odločitve o izvedbi plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Tako so se odločili Demosovi predstavniki na sestanku v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem 9. in 10. novembra 1990. Plebiscit je bil 23. decembra 1990.

Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo, 23. decembra 1990 Foto: Arhiv Pn
Plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo, 23. decembra 1990 Foto: Arhiv Pn

BEGUNJE NA GORENJSKEM > Na volitvah aprila 1990 je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je tudi oblikovala vlado in za premierja izbrala Lojzeta Peterleta.

Jugoslovanska armada je začela razoroževati teritorialno obrambo, kar pa ji predvsem zaradi projekta Manevrske strukture narodne zaščite ni v celoti uspelo.

Hkrati je v političnih krogih zorela ideja o izvedbi plebiscita. Odločitev o tem je padla na “tajnem vikendu” v Poljčah novembra 1990. Sodelavci ustavne komisije Tine Hribar, Peter Jambrek in Tone Jerovšek so skupaj s predsednikom Demosa Jožetom Pučnikom prepričali Demosov poslanski klub, da je ta potrdil predlog za plebiscit.

Opozicija se je zavzemala za to, da se plebiscit premakne na pomlad 1991, a je nato sprejela datum 23. december 1990. Demos pa je po drugi strani pristal, da bo za pozitiven izid plebiscita potrebna večina vseh volilnih upravičencev.

Na referendumu je na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, to je 88,5 odstotka vseh volivcev.

Po plebiscitu je slovensko vodstvo v zakonsko določenem roku šestih mesecev pripravilo srečanja z vodstvi drugih republik, na katerih je predlagalo prihodnjo ureditev medsebojnih odnosov. Hkrati pa je poleg priprav na prevzem vseh državniških nalog potekala obsežna kampanja prepričevanja tujine.

V skladu s plebiscitno odločitvijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

STA


Najbolj brano