Mineva 24 let od plebiscita in 23 let od sprejetja slovenske ustave

V torek bo minilo 24 let, odkar smo se Slovenci na plebiscitu odločili, da ne želimo živeti v Jugoslaviji, ampak v samostojni državi. Isti dan bo minilo tudi 23 let od dneva, ko je takratna slovenska skupščina, predhodnica današnjega državnega zbora, razglasila slovensko ustavo, s katero se je Slovenija osamosvojila tudi v pravnem pomenu.

Pomembno vlogo pri odcepitvi je predstavljala slovenska ustava, s katero se je Slovenija odcepila tudi pravno. Foto: Daniel Novakovic
Pomembno vlogo pri odcepitvi je predstavljala slovenska ustava, s katero se je Slovenija odcepila tudi pravno. Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Plebiscit o samostojnosti Slovenije je potekal na podlagi zakona o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti RS. Tega je tri tedne pred tem, 6. decembra 1990, sprejela takratna Skupščina RS, v kateri je imela večino Demokratična opozicija Slovenije (Demos). Za plebiscit je glasoval tudi večji del preostalih strank.

Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo

V skladu s takratnim dogovorom bi plebiscit o odcepitvi uspel, če bi se zanjo opredelila več kot polovica vseh volilnih upravičencev, kar je bilo 23. decembra 1990 na samem glasovanju krepko preseženo. Glasovalo je namreč 93,2 odstotka vseh volivcev, od česar jih je za osamosvojitev glasovalo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh).

Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko je bilo preštetih okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik predsedstva Milan Kučan je v Cankarjevem domu izid označil kot dejanje zrelosti. Predsednik Demosa Jože Pučnik pa je izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

26. junija 1991 Slovenija dokončno razglasila samostojnost.

Izidi plebiscita so bili uradno razglašeni čez tri dni, 26. decembra 1990, zato 26. december vsako leto praznujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik. Letošnja osrednja državna proslava bo potekala v torek v Cankarjevem domu.

Zakon o plebiscitu o samostojnosti je za uveljavitev slovenske samostojnosti predvidel šestmesečni rok. Ta čas je Slovenija izkoristila za postopno prevzemanje nadzora nad državnimi organi, 26. junija 1991 pa je tudi dokončno razglasila samostojnost.

Od leta 1991 devetkrat spremenili ustavo

Pomembno vlogo pri odcepitvi je predstavljala slovenska ustava, s katero se je Slovenija odcepila tudi pravno in jo je slovenska skupščina razglasila 23. decembra 1991.

Od sprejetja do danes je bila ustava spremenjena devetkrat, pri čemer je bilo večjih sprememb šest. Leta 1997 smo vanjo vnesli t. i. španski kompromis, s katerim se je Slovenija obvezala, da bo tujcem omogočila lastništvo slovenskih nepremičnin.

Leta 2000 smo v ustavo vnesli določbo, da volitve v Sloveniji potekajo po proporcionalnem volilnem sistemu, leta 2003 pa spremembe, ki so pomenile pravno podlago za vstop v EU in Nato.

Leta 2006 je DZ s spremembo zagotovil osnovo za ustanovitev pokrajin, zadnji dve pomembnejši spremembi pa sta bili sprejeti lani. S prvo smo v ustavo vnesli t. i. fiskalno pravilo, z drugo pa je DZ zaostril možnost zahtevati referendum.

Na obletnico dneva sprejetja ustave v Sloveniji obeležujemo dan ustavnosti. Letos so ga na ustavnem sodišču obeležili že v četrtek.

STA


Najbolj brano