Mikro in majhna podjetja zaposlujejo več kot 50 odstotkov delavcev v gospodarstvu

Zavod za zaposlovanje je v okviru današnjega dogodka Skupaj iščemo priložnosti približno 400 sodelavcev poslal k mikro in malim podjetjem, ki jim želijo po besedah generalne direktorice Mavricije Batič predstaviti svoje aktivnosti in jih povprašati po njihovih kadrovskih potrebah.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Mavricija Batič je poudarila, da želijo z dogodkom, ki ga pripravljajo z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) ter Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS), slediti svoji osrednji nalogi - “usklajevanju med ponudbo in povpraševanjem in odpravljanju strukturnih neskladij, ki se pojavljajo na trgu dela”.

“Danes smo dan posvetili obisku več kot 600 mikro in malih delodajalcev, da bi jim predstavili naše storitve. Ugotavljamo namreč, da kljub vsemu delodajalci še ne vedo povsem, kako vse jim lahko zavod pomaga pri iskanju kadrov ali koriščenju ukrepov aktivne politike zaposlovanja” je pojasnila.

Majhni delodajalci letos zaposlili že 15.000 ljudi

V zavodu želijo, da bi vsaj 60 odstotkov danes obiskanih delodajalcev z zavodom sodelovalo tudi še leto dni po tem dogodku. Bodisi z objavo prostega delovnega mesta, na katerega zavod napotuje osebe, ali pa s sodelovanjem na področju ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Sicer so majhni delodajalci letos zaposlili že 15.000 ljudi.

Predsednik OZS Branko Meh, ki takšno sodelovanje pozdravlja, je poudaril, da morajo stopiti skupaj in najti možnosti, kako prekvalificirati brezposelne, da bodo zaposljivi v mikro in majhnih podjetjih.

“Velikokrat se omenja, da so obrtniki in podjetniki slabi delodajalci oziroma izkoriščevalci. Upam si trditi, da so v naših podjetjih ljudje bolje plačani kot v velikih sistemih, ker majhni pač bolj skrbijo za svojega zaposlenega,” je dodal.

Regresni zahtevek

Poudaril je še, da v Sloveniji malim delodajalcem poleg davkov in prispevkov oviro pri zaposlovanju predstavlja tudi birokracija, predvsem regresni zahtevek, zato bi bila nujna sprememba.

Predsednik ZDOPS Drago Delalut pa je poudaril, da mikro in majhna podjetja zaposlujejo več kot 50 odstotkov delavcev v realnem sektorju. “To nam lahko pove, kako veliko prostih delovnih mest je še v mikro in majhnih podjetjih. Zato, da bomo lahko začeli zaposlovati, pa je treba poiskati nove prijeme in nove poti, ki nam bodo to olajšala,” je dejal.

“Zelo smo zadovoljni, da smo šli na skupno pot, da skupaj gradimo novo politiko zaposlovanja ... Apeliral bi tudi na podjetnike, naj izkoristijo to pobudo,” je sklenil Delalut.

STA


Najbolj brano