Michael Moore navdušen nad Borutom Pahorjem

Ameriški režiser Michael Moore, ki je te dni v Sloveniji, se je danes sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot je povedal novinarjem po srečanju, je nad Slovenijo navdušen, prav tako mu je všeč slovenski predsednik, ki se zavzema za skupno dobro.

Ameriški režiser Michael Moore, ki je te dni  v Sloveniji, se je 
danes sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem.
Ameriški režiser Michael Moore, ki je te dni v Sloveniji, se je danes sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. 

LJUBLJANA > Michael Moore se je sprva pošalil na račun pogoste zamenjave Slovenije in Slovaške. Kot je dejal, se je sestal s predsednikom Slovaške in spoznal njegovo zlato ribico Princesko I. Na vprašanje, kaj mu je prišepnila, je dejal, da mu je svetovala, naj verjame vse, kar mu predsednik pove.

Nato je vendarle govoril resneje. Pojasnil je, da se že več let zanima za Slovenijo in jo je nameraval obiskati že pred začetkom snemanja zadnjih dveh filmov. Že med snemanjem filma o ameriškem zdravstvenem sistemu, ga je namreč zanimal slovenski zdravstveni sistem: “Zanimalo me je, kako je tako majhen narod zmožen skrbeti za svoje prebivalce na način, ki je prijazen in pošten.”

Slovenija navdih za Američane

Še posebej se mu zdi zanimivo, kako lahko majhna država, ki nima nafte ali drugih virov, toliko naredi za svoje ljudi. To bi lahko bilo po njegovem mnenju zagotovo nekaj, kar bi lahko bilo Američanom v navdih. Ob tem se mu zdi popolnoma običajno, da smo prebivalci Slovenije kritični do našega sistema, saj živimo v njem. A sam kot zunanji opazovalec meni drugače.

Moore se je dotaknil tudi slovenskega izobraževalnega sistema, ki nudi brezplačno šolanje. “V ZDA študenti zaključijo izobraževanje z dolgom v višini 20.000, 30.000 ali celo 100.000 dolarjev,” je dejal ter se vprašal: “Zakaj bi 22-letnike poslali v svet s takšnimi dolgovi? Menim, da to ni najboljša ideja.” Pojasnil je tudi, da izobraževanje v času njegovega šolanja ni bilo tako drago.

Posledično sam ne vidi nič slabega v tem, da se mladi v Sloveniji brezplačno izšolajo in nato odidejo v tujino službovat. “Ali ne želite, da bi Slovenci lahko delovali po vsem svetu? Mogoče bo nekoč nek Slovenec, ki bo delal v ZDA, našel zdravilo proti raku,” je dejal ter dodal, da bo ta Slovenec še vedno ostal Slovenec.

Misel na skupno dobro

Zanikal je, da snema film o izobraževalnemu sistemu, več o novem projektu pa ni želel razkriti: “Prišel sem v Slovenijo, da od vas vzamem nekaj, kar mi kot Američani potrebujemo. In menim, da sem po srečanju z vašim predsednikom uspešno izpolnil to nalogo in se zdaj lahko vrnem v ZDA.”

Vlogo predsednika ocenjuje kot pomembno. “Predsednik lahko naredi veliko škode in nekaj dobrega,” je menil. Kot dobre je označil vrednote našega predsednika in to, v kar verjame. “Zelo mi je všeč vaš predsednik. Ima odličen smisel za humor. Poznal je vse moje filme in ima super zlato ribico s twitter računom.”

Ob koncu kratke izjave za medije je še dejal: “Kar sem videl v vašem predsedniku je to, kar sem videl pri Slovencih čez teden - vera, da smo vsi na istem.” In kar nas mora po njegovem mnenju pri tem vselej voditi, je misel na skupno dobro, ne pa, da le peščici uspe, medtem ko se morajo ostali boriti za preživetje.

STA


Najbolj brano